DOI QR코드

DOI QR Code

경량화 지수를 이용한 페트병의 패키징 설계 기준

Packaging Design Guideline for PET Bottle using Lightness Index

  • 투고 : 2016.11.26
  • 심사 : 2016.12.28
  • 발행 : 2016.12.31

초록

본 연구에서는 국내 페트병의 경량화 가능성을 파악하기 위해 780종 이상의 빈용기 무게와 표시 용량의 상관관계를 분석하였다. 페트병은 사용목적에 따라 상압병(생수류), 내열병(쥬스류), 내압병(탄산류), 및 장기보관사용병(소스류)으로 구분하였으며 수집된 빈용기 무게와 표시 용량을 기반으로 각 페트병 종류별 경량화 지수(Lightness Index; L)를 산출하였다. 페트병 원천감량 설계 시 이용가능한 권고 기준 및 최적 기준을 경량화 지수를 이용하여 설정하였다. 예로 500 mL 생수병을 감량화 설계 기준에 맞게 생산할 경우 최적기준 반영시 약 4 g의 감량화가 가능하다. 작성된 설계 기준은 이미 관련 업계에 배포되었으며 생수병을 중심으로 적정 기준 정도의 경량화가 이루어지고 있다. 제시된 페트병 설계 기준은 국내외에서 출시된 페트병을 분석하여 무게 분포 특성을 반영한 결과이므로 현재 출시된 제품의 경량화 정도와 향후 개발되는 제품이 시장에서 어느 정도의 원천감량설계인지 알 수 있는 자료로 활용될 수 있을 것이다.

In this study, we analyzed the empty body weight and nominal volume of different types of polyethylene terephthalate (PET) bottles commercialized in Korean market. Over 780 PET bottles were collected and classified into four types, heat resistance bottle, normal resistance bottle, pressure resistance bottle, and long period using bottle. Each PET bottle's lightness index was established using bottle weight and nominal volume. Based on the index value, "acceptable" and "optimum" criteria for design guideline of PET bottle were summarized for each PET bottle type. In this paper, we suggest the use of PET bottle lightness index as a design guideline for material resource reduction of PET bottle for Korean beverage industries and bottle makers. For example, we can achieve 2~4 g weight reduction in normal pressure bottle for 500 mL drinking water.

키워드

참고문헌

  1. Park, S., Lee, D. S., and Han, J. H. 2013. Eco-design for food packaging innovations. In: Innovations an food packaging. 2nd Ed. Han, J. H. (ed), Academic Press, San Diego, USA, pp. 537-546.
  2. 환경부. 환경부령 제676호, 2016.10.10. 제품의 포장재질.포장방법에 관한 기준 등에 관한 규칙 제4조
  3. 환경부, 2010. 포장폐기물의 자원순환성 제고 및 관리합리화를 위한 로드맵 수립. http://webbook.me.go.kr/DLi-File/091/ 010/5513929.pdf
  4. 환경부. 2013. 제4차 전국폐기물통계조사 (2013. 3).
  5. Kim, S. J., Jang, S. H., Kim, K. T., Lee, Y. S., and Park, S. I. 2013. Analysis of glass bottle using glass bottle lightness index. Korean Journal of Packaging Science & Technology 19: 109-115.
  6. Kim, S. J., Jang, S. H., Kim, K. T., Lee, Y. S., and Park, S. I. 2013. Comparison study on confectionery and food packaging between Korea and Japan. Korean Journal of Packaging Science & Technology 19: 1-6.
  7. Kim, S. J., Song, J. Y., Yu, M. J., and Park, S. I. 2013. Cosmetic packaging design using cosmetic container's volume index. Korean Journal of Packaging Science & Technology 19: 133-138.
  8. 환경부. 2014. 적정포장 설계 매뉴얼 (2014. 4) http://package.egagae.com/