Direction of Rice Products Processing in Food Industry

식품산업 측면의 쌀 가공제품 개발방향

  • Lee, Sung-Hee (Prepared Food Development Team, R&D Center, Nongshim Co., Ltd.)
  • 이성희 ((주)농심 R&D 센터 간편식개발팀)
  • Published : 2016.12.15

Abstract

Keywords

References

  1. 한국식품정보원. 2011. 쌀 가공식품 시장 동향.식품세계 12(5): 28-33.
  2. 이민아. 2009. 한식의 산업화 현황 및 발전방안. 식품산업과 영양 14(1): 21-32.
  3. 윤숙자. 2006. 떡.한과의 세계화전략. 식품산업과 영양 11(2): 25-28.
  4. Jeong HU. 2003. Current status of processed foods in rice. International Symposium of The Korean Society of Food Preservation. p 71-77.
  5. Sugano M, Ishiwaki N, Nakashima K. 1984. Dietary protein- dependent modification of serum cholesterol level in rats. Ann Nutr Metab 28: 192-199. https://doi.org/10.1159/000176803
  6. 배성문, 김정한, 조철우, 정태준, 하정욱, 이승철. 2001. Microwave 처리에 의한 쌀 가공 부산물의 항산화능의 변화. 한국식품영양과학회지 30: 1026-1032.
  7. Seo HS, Sutherland S, Patten E, Cho S. 2015. Development of the U.S. consumer-focused home recipe for the globalization of ethnic food: A case study of Korean food, "Tteok". 11st Pangborn Sensory Science Symposium, University of Arkansas, Fayetteville, AR, USA.
  8. 농촌진흥청. 2011. 정성으로 빚어 넉넉함으로 나누는 우리 떡 이야기. RDA INTERROBANG. 32.
  9. 한국식품정보원. 2010. 시중유통 떡류 안전성 실태조사. 식품세계 11(12): 76-80.
  10. Yoon SJ. 2007. Quality characteristics of retort Tteok (Korean rice cake) prepared with various dextrinization time. Korean J Food Sci Technol 39: 260-265.
  11. Kwon HJ, Kim YA. 1999. Effects of adding sugars and lipids on characteristics of cooked rice. Korean J Soc Food Sci 15: 163-170.
  12. 이정희, 이애자, 최정희, 최영희, 이승민. 2008. 무설탕 기능성 호두 설기떡의 제조방법. 특허번호 1008694230000.