Abstract
The aim of this study is to analyze the combustion and thermal properties in order to establish baseline data for the fire safety evaluation of domestic timbers. The combustion properties such as heat release rate, total heat release, gas yield, and mass loss were analyzed by the method of cone calorimeter test and thermogravimetry (TGA). Thermal decomposition temperatures of the specimens by TGA were recorded as $359.83^{\circ}C$ for White pine, $359.80^{\circ}C$ for Red-Leaved Hornbeam, $363.14^{\circ}C$ for Carolina poplar, $358.59^{\circ}C$ for Konara oak, and $362.11^{\circ}C$ Sargent cherry. Red-Leaved Hornbeam showed the highest value of heat release rate, but, Carolina poplar wood showed the lowest value. In case of the total heat release, Red-Leaved Hornbeam wood showed the highest value and Carolina poplar wood showed the lowest one. The gas analysis results showed that Sargent cherry wood had the lowest value of 0.021, and Konara oak had the highest at 0.031 in the $CO/CO_2$. The minimum value of mass reduction was recorded as 87.57% for Sargent cherry, but, on the other hand, it was 95.03% for Konara oak. There was a correlation between the gas generation of CO and $CO_2$, and combustion behavior of woods. These results are expected to be usful for providing a fundamental guideline with the fire safety of wood use in interior applications.
본 연구에서는 목재의 화재 안정성 평가에 대한 기초 자료를 구축하기 위하여 연소 성능 및 열적 특성을 분석하였다. 열특성 분석은 콘 칼로리미터 시험 방법과 열중량 분석(TGA)으로 열방출률, 총 방출열량, 연소 가스 발생, 그리고 중량 감소를 분석하였다. TGA 분석에서 시료의 열분해 온도는 스트로브 잣나무 $359.83^{\circ}C$, 서어나무 $359.80^{\circ}C$, 이태리 포플러 $363.14^{\circ}C$, 졸참나무 $358.59^{\circ}C$, 산벚나무 $362.11^{\circ}C$로 나타났다. 열방출률의 최댓값은 서어나무로 나타났으며, 최솟값은 스트로브 잣나무로 나타났다. 총방출열량을 분석한 결과, 서어나무가 가장 높은 값을 나타내었고, 이태리 포플러가 가장 낮은 값을 나타내었다. 가스분석 결과에서는 산벚나무가 $CO/CO_2$ 비율이 최소치로 0.021로 확인되었고, 졸참나무가 0.031로 최대치를 나타내었다. 중량감소율의 최솟값은 산벚나무가 87.57%로 나타났으며, 졸참나무가 95.03%로 CO와 $CO_2$의 발생과 목재 연소의 거동과의 상관관계를 나타내었다. 본 연구는 목재의 실내 적용 시 화재 안정성 향상 등의 기초 자료로써 매우 유용할 것으로 판단된다.