KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY (한국포장학회지)
- Volume 21 Issue 2
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- Pages.73-78
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- 2015
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- 1226-0207(pISSN)
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- 3058-2024(eISSN)
Effect of Freeze Injury by Weather on Quality of 'Fuyu' Sweet Persimmon at Harvest and Subsequent Storage
수확기 동상해 피해가 '부유' 단감의 저장 품질에 미치는 영향
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Jo, Yun Hee
(Sweet Persimmon Research Institute) ;
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Choi, Seong-Tae
(Sweet Persimmon Research Institute) ;
- Kim, Seong-Cheol (Sweet Persimmon Research Institute) ;
- Kim, Eun-Gyeong (Sweet Persimmon Research Institute) ;
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Hwang, Yeon-Hyeon
(Sweet Persimmon Research Institute) ;
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Kim, Eun-Seok
(Sweet Persimmon Research Institute) ;
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Ahn, Gwang-Hwan
(Sweet Persimmon Research Institute)
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조윤희
(경상남도농업기술원 단감연구소) ;
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최성태
(경상남도농업기술원 단감연구소) ;
- 김성철 (경상남도농업기술원 단감연구소) ;
- 김은경 (경상남도농업기술원 단감연구소) ;
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황연현
(경상남도농업기술원 단감연구소) ;
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김은석
(경상남도농업기술원 단감연구소) ;
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안광환
(경상남도농업기술원 단감연구소)
- Published : 2015.08.31
Abstract
Persimmons on the trees are often exposed to weather condition of cold temperature before harvest, which affects the fruit quality at harvest time and later storage. This study investigated the effect of the harvest season temperature on the storage quality of 'Fuyu' sweet persimmons. Monitoring the temperature changes in the orchard showed five times of cold temperature below the freezing temperature of persimmon,
단감은 수확 전 저온에 노출되는 경우가 종종 발생하며, 저온에 노출된 단감은 수확 후 저장 품질이 저하될 우려가 있다. 본 연구는 수확시기별 단감 과원의 기온이 '부유' 단감의 저장 품질에 미치는 영향을 조사하였다. 10월 중순에서 11월 중순 사이에 단감 과원의 기온변화를 관찰한 결과, 단감의 동상해를 유발하는 온도의