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Localization Technology Development of 16oz Popper Kettle through Existing Kettle Analysis and Heating System Study

기존 케틀 분석 및 가열 시스템 연구를 통한 16oz 팝퍼 케틀 국산화 기술 개발

  • Lee, Jung-Hun (Graduate School, Chonbuk National University) ;
  • Kim, Kyoung-Chul (Graduate School, Chonbuk National University) ;
  • Oh, Young-Sub (Graduate School, Chonbuk National University) ;
  • Ryuh, Beom-Sang (Division of Mechanical System Engineering & Intelligence Robot Center, Chonbuk National University)
  • 이정훈 (전북대학교 대학원) ;
  • 김경철 (전북대학교 대학원) ;
  • 오영섭 (전북대학교 대학원) ;
  • 유범상 (전북대학교 기계시스템공학부&지능형 로봇 연구소)
  • Received : 2015.08.04
  • Accepted : 2015.11.06
  • Published : 2015.11.30

Abstract

Analysis of existing kettle and its heating system has been the topic for localization technology development. Test pieces are made, polished and etched for existing kettle analysis. Surface of test pieces is observed using SEM, the kettle is verified to be made by deep drawing process from Ferrite-Perlite material. The kettle is also identified to be plated $16{\sim}49{\mu}m$ of thickness with Nickel(16%). Also heat transfer characteristics based on hot wire arrangement is investigated and optimal hot wire system is developed. Developed control system detects overheating and stops the whole system on the long operating time. Developed kettle takes the performance evaluation test for volume expansion and satisfied for standard 'KS G3602'.

팝퍼 케틀의 국산화 개발을 위하여 기존 케틀을 분석하고, 열선 배치에 따른 열전달 해석을 통하여 케틀 국산화 개발을 위한 연구를 수행하였다. 케틀 재료 분석을 위한 시편을 제작하고 Polishing 및 Etching을 수행하였다. SEM을 이용하여 시편의 표면을 관찰하여 페라이트 퍼얼라이트 재질을 디프 드로잉 방식으로 제작하였음을 파악하였다. 도금층 재질 및 두께 분석을 통해 Ni(16%)도금이 $16{\sim}49{\mu}m$임을 파악하였다. 또한 열선 배치에 따른 열전달 특성을 파악하고, 최적 열선 시스템을 개발하였다. 케틀의 장시간 작업 시간 중에 발생하는 케틀 과열 시 작동을 중지하는 제어 시스템을 제작하였다. 케틀 개발 이후 성능 평가를 수행하여 부피팽창률에 대한 평가 규격 KS G3602를 만족하였다.

Keywords

References

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