Optimization of Time to Activate Time-Temperature Integrator (TTI) in Cold Chain System of Alaska Pollack

명태의 냉장유통 단계에서 시간-온도이력 지시계(TTI) 부착시점의 최적화

  • Choi, Jung-Hwa (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Park, Soo Yeon (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Kang, Jin Won (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Hwang, Sang Min (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Kim, Min Jung (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Kim, Min Jung (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Lee, Man Hi (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul) ;
  • Lee, Seung Ju (Department of Food Science and Biotechnology, Dongguk University-Seoul)
  • 최정화 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 박수연 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 강진원 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 황상민 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 김민정 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 김민중 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 이만희 (동국대학교 식품생명공학과) ;
  • 이승주 (동국대학교 식품생명공학과)
  • Published : 2014.12.31

Abstract

It was mathematically analyzed at which steps to activate TTI in the cold chain for Alaska pollack, assuming that the performance of a commercial TTI product, and Fresh-check, could not always be optimized for the pollack. Three places were selected for the TTI activation, such as on fishing ship, Busan cooperative fish market, and mart. First, the kinetic and Arrhenius temperature dependent models were experimentally built under isothermal conditions. The color index of TTI and the level of Pseudomonas spp. of pollack were measured at time intervals. Second, the resultant models were used in the mathematical calculations for dynamic temperature conditions included in the cold chain. As a result, the TTI activated at the mart place showed the best agreement between the spoilage time of the pollack and the time for the TTI color to reach its end-point. It was therefore found that it is practically important to optimally select the TTI activation place or time when using a commercial TTI product.

TTI 상용제품인 Fresh-check을 명태의 냉장유통 중 품질예측에 사용할 때 그 성능이 항상 최적화되어 있을 수 없다는 가정하에서, TTI를 냉장유통의 어느 시점에서 부착하는 것이 가장 바람직한지를 수학적으로 분석하였다. TTI 부착시점으로 크게 '어획 후 선상에서, '부산국제수산물도매시장에서', '마트에서'의 세 경우로 나누었다. 먼저, 등온 실험을 통하여 TTI의 색 변화와 명태의 Pseudomonas spp.에 관한 kinetic과 Arrhenius 온도의존성 모델 식을 완성하였다. 얻어진 모델 식을 사용하여 냉장유통에 해당하는 dynamic 온도조건에 대하여 수리적으로 TTI의 색 변화와 명태의 품질변화를 계산하였다. 그 결과, 마트에서 부착했을 때 TTI 색 변화가 종료 점에 도달한 시간이 명태의 부패시간과 가장 일치하였다. 따라서 상용 TTI 제품을 사용할 경우 부착시점의 선택이 중요함을 알 수 있었다.

Keywords