KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY (한국포장학회지)
- Volume 20 Issue 3
- /
- Pages.71-76
- /
- 2014
- /
- 1226-0207(pISSN)
- /
- 3058-2024(eISSN)
Application of Master Packaging System to Fresh Shiitake Mushroom Supply Chain on Semi-commercial Scale
생표고버섯에 대한 마스터 포장 시스템의 현장 적용
- An, Duck Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Lee, Ji Hye (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Lee, Hye Lim (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Lee, Dong Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University)
- Published : 2014.12.31
Abstract
Master packaging system is a technology combining primary and secondary packaging to preserve the fresh produce in the supply chain. Master packaging system with tailor-designed gas transfer and
농가로부터 판매처까지의 유통단계에서 변화하는 온도 조건에 노출된 생표고버섯의 저장성향상을 확보하기 위해 개별포장과 2차 포장을 결합시킨 마스터 포장 시스템을 적용하였다. 온도가 저온으로 유지되는 수송과 저장 단계에서는 1차와 2차 포장의 결합 형태로 유통되고, 온도가 높은 판매단계에서는 외부 2차 포장을 해체한 후 1차 포장 조건에서 적절한 가스농도를 확보할 수 있는 개념으로 설계하고, 2차 마스터 포장 내에는