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Effect of Spicy Food on Face Image Color According to Sasang Constitution

사상체질에 따른 매운 음식이 얼굴 색상에 미치는 영향

  • Ka, Min-Kyoung (Dept. of Computer Engineering, Chungbuk National University) ;
  • Kim, Mi-Hye (Dept. of Computer Engineering, Chungbuk National University) ;
  • Kim, Bong-Hyun (Dept. of Computer Engineering, Kyungnam University) ;
  • Kim, Hee-Dai (Dept. of Bio Technology & Biomedicine, Chungbuk Provincial University) ;
  • Cho, Dong-Uk (Dept. of Electronic Communications, Chungbuk Provincial University)
  • 가민경 (충북대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김미혜 (충북대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김봉현 (경남대학교 컴퓨터공학과) ;
  • 김희대 (충북도립대학교 바이오생명의학과) ;
  • 조동욱 (충북도립대학교 전자통신학과)
  • Received : 2014.01.16
  • Accepted : 2014.05.08
  • Published : 2014.05.31

Abstract

These days, there is increasing those who like spicy food, people release stress by eating spicy food. But, when you eat spicy food, there is a difference but, we visually can be found red facial color to change. In this paper, when you eat spicy food, we carried out experiment which comparison and analysis color change of facial area depending on Sasang constitutional type. To this end, we organized test subject group by Sasang constitutional type according to survey result for Sasang constitutional type. And then we carried out interrelationship analysis between spicy food and facial color depending on facial color to apply Lab color system based on facial image which is before and after eat a hot spicy pepper.

현대인들은 매운 음식을 선호하며 매운 음식을 섭취함으로써 스트레스 해소를 위해 매운맛을 찾는 사람들이 증가하고 있다. 그러나, 매운 음식을 먹었을 경우, 사람마다 차이는 있지만 얼굴색이 빨갛게 변하는 것을 시각적으로 확인할 수 있다. 따라서 본 논문에서는 매운 음식을 섭취했을 경우, 사상체질에 따라 얼굴 영역별 색상 변화를 측정하고 이를 비교, 분석하는 실험을 수행하였다. 이를 위해 체질감별 설문 검사지를 통해 사상체질별로 피실험자 집단을 구성하고 대표적인 매운 음식인 청양고추 1개씩 섭취하기 전과 후의 얼굴 영상을 기반으로 Lab색 체계를 적용한 영상신호분석 실험을 통해 사상체질별 매운 음식과 얼굴 색상과의 상관성 분석 연구를 수행하였다.

Keywords

References

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