DOI QR코드

DOI QR Code

사천지역 레스토랑의 중국 및 지역 전통문화 표현 특성

The Expression Characteristics of Chinese and Local Traditional Culture at Sichuan Restaurants

  • 이명로 (경희대학교 주거환경학과) ;
  • 오혜경 (경희대학교 주거환경학과)
  • 투고 : 2014.02.13
  • 심사 : 2014.04.10
  • 발행 : 2014.04.30

초록

The purpose of this study is to reveal the expression characteristics of Chinese and Sichuan traditional culture at the modernized restaurants which sells Sichuan food focusing on the Chengdu area. In terms of research methods, 12 selected Sichuan restaurants were visited from January 26th to February 1st, 2013 for the investigation research. The expression methods of traditional culture were divided into traditional reproduction, traditional transformation and traditional reinterpretation. The study results were as follows. First, in the external space components, facade has brought the Chinese and Sichuan local tradition as original or applied negative transformation like the replacement of the materials even though it is modernized. Secondly, in terms of the components of the internal space, as for the ceiling, the Chinese traditional culture transformed or reinterpreted the traditional ceiling structure, with which the culture was expressed indirectly. Thirdly, in terms of the decoration elements in the interior space, as for the furniture, various methods like the reproduction, transformation and reinterpretation of the Chinese traditional furniture were employed but there was none furniture which included the Sichuan local traditional culture. In a short, both of Chinese and Sichuan local traditional cultures were used as they were or transformed diversely or expressed colorfully.

키워드

참고문헌

  1. 권영걸, 한.중.일의 공간조영, 초판, 국제, 서울, 2006
  2. 미셸 뵈르들리, 중국의 가구와 실내장식, 김삼대자, 초판, 도암기획, 1996
  3. 손세관, 깊게 본 중국의 주택, 초판, 열화당, 서울, 2001
  4. 손세관, 넓게 본 중국의 주택, 초판, 열화당, 서울, 2001
  5. 이지현, 레스토랑 토탈 코디네이션에 관한 연구, 경희대 박사논문, 2011
  6. 박지연.이연숙, 한국 중국 일본의 전통창살 그래픽 예제 비교 연구, 한국실내디자인학회논문집 제23호, 2000
  7. 이숙경.최상헌, 한국 현대실내디자인에서 한국성표현방법의 경향에 관한 연구, 한국실내디자인학회논문집 Vol.15 No.1, 2006
  8. 오혜경.이지현, 레스토랑에 나타난 실내공간과 음식관련요소의 한국성 표현특성에 관한 연구, 실내디자인학회논문집 Vol.16 No.2, 2007
  9. 차미경, 사천 연극의 형성과 공연 예술적 특성, 中國文化硏究, 第14輯, 2009
  10. 劉靜.張萍, 傳統裝飾圖案在現代室內設計中的應用手法,大衆文藝, 2011
  11. 王莉, 中國傳統裝飾符號在現代室內設計中的應用, 藝術百家, 第六期, 2011
  12. 郅陽, 傳統視覺元素在包裝設計中的表達方式, 包裝工程, Vol.32 No.24, 2011
  13. 김지은.오혜경, TM 유형 중국식 레스토랑의 전통성표현특성연구 한국실내디자인학회논문집 v.21 n.5, 2012
  14. 오혜경, 현대화된 중국식 레스토랑에 나타난 전통성표현 특성 연구, 한국실내디자인학회논문집 v.21 n.4, 2012
  15. 王岳, 淺析中國傳統元素在現代産品設計中的應用方式, Design, 2013
  16. 石元伍.柏樂樂, 簡析中國元素在産品設計中的應用, 藝術科技, 2013
  17. 팽스스.신경주, 한.중 전통식 레스토랑에의 전통성 표현방법 비교, 한국실내디자인학회논문집 Vol.22 No.2, 2013