Functional Properties of Sodium Caseinate Hydrolysates with Angiotensin-I-Converting Enzyme (ACE) Inhibitory Activity: A Review

Angiotensin-I Converting Enzyme(ACE) 저해효과를 갖는 Sodium Caseinate 가수분해물의 기능적 특성에 관한 연구: 총설

  • Lee, Keon-Bong (Research and Development Center, Seoul Dairy Cooperative) ;
  • Baick, Seung-Chun (Research and Development Center, Seoul Dairy Cooperative) ;
  • Chon, Jung-Whan (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Kim, Hyun-Sook (Dept. of Veterinary Physiology, College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Song, Kwang-Young (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University) ;
  • Seo, Kun-Ho (KU Center for Food Safety and College of Veterinary Medicine, Konkuk University)
  • 이건봉 (서울우유협동조합 중앙연구소) ;
  • 백승천 (서울우유협동조합 중앙연구소) ;
  • 천정환 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전연구소) ;
  • 김현숙 (건국대학교 수의과대학 수의생리학전공) ;
  • 송광영 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전연구소) ;
  • 서건호 (건국대학교 수의과대학 및 KU 식품안전연구소)
  • Received : 2014.01.24
  • Accepted : 2014.04.15
  • Published : 2014.06.30

Abstract

Angiotensin-I-converting enzyme (ACE) inhibitory peptides have functional and potential properties of casein hydrolysates that are used in the development of food ingredients and anti-hypertensive hydrolysates derived from sodium caseinate enzymatic hydrolysates. Sodium caseinate could be treated by various kinds of commercial proteases, and then could be treated with the enzyme combination. Ultrafiltration treatment can be used to generate hydrolysates that can be used to determine ACE inhibitory activity. In general, hydrolysate quality can be evaluated by changes in hydrolysis characteristics, ACE inhibitory activity, as well as functional properties such as solubility, foam capacity, cytotoxicity, free radical-scavenging effects, and sensory evaluation. In this review, we present an overview of the ACE inhibitory peptides obtained by performing enzymatic hydrolysis on various sources to identify food ingredients and functional foods that reduce hypertension.

최근 성인병 중에서 가장 높은 빈도로 발병하는 것이 고혈압인데, 이 고혈압의 예방하기 위해서 가장 손쉽게 일상적으로 섭취할 수 있는 것이 바로 우유의 성분인 카제인염이다. 일반적으로 우유 펩타이드는 혈압조절자인 ACE를 방해함으로써 혈압을 줄여주는 항고혈압 효과와 관련이 있으며, 또한 혈액의 혈소판 응집을 저해해 심근경색이나 뇌경색의 원인인 혈전을 방지한다라고 알려져 있다. 따라서 이러한 기능을 가지고 있는 우유의 카제인염을 다양한 단백질가수분해 효소로 처리하여 가수분해 시간에 따른 특성 그리고 ACE 저해효과가 높은 가수분해물을 제조하기 위해서 대표적인 막여과 방법인 한외여과법이 이용되고 있는 것을 살펴보았다. 향후 가수분해물들의 (1) 항산화 효과, 세포독성 및 용해성, 기포성 등이 더 향상될 수 있도록 효소선발과 효소처리에 대한 폭 넓은 조사와 연구, (2) 고품질 대량생산법 확립, 그리고 (3) 건강기능성식품으로의 산업화 이용이 가능하도록 지속적인 기초 연구가 신속히 진행되어야 할 것이다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 농림수산식품기술기획평가원, 한국연구재단