DOI QR코드

DOI QR Code

Menu pattern and food diversity of snack menus provided by Child Care Information Centers in Seoul

서울시 소재 육아종합지원센터에서 제공하는 어린이집 간식식단의 유형 및 식품 다양성

  • Yeoh, Yoonjae (Department of Food and Nutrition, Seoul National University) ;
  • Kwon, Sooyoun (Department of Food and Nutrition, Honam University) ;
  • Lee, Youngmi (Department of Food and Nutrition, Myongji University)
  • 여윤재 (서울대학교 식품영양학과) ;
  • 권수연 (호남대학교 식품영양학과) ;
  • 이영미 (명지대학교 식품영양학과)
  • Received : 2014.06.09
  • Accepted : 2014.07.27
  • Published : 2014.12.31

Abstract

Purpose: This study was conducted for analysis of menu pattern and food diversity of snack menus of child care centers in order to provide preliminary data for establishment of related guidelines for snack menus for child care centers. Methods: Data from 630 snack menus (350 for morning snacks and 280 for afternoon snacks) of March, 2013 from 14 Child Care Information Centers in Seoul provided for child care centers were analyzed. In addition, the menu pattern and food diversity of morning snack menus were compared with those of afternoon snack menus. Results: Differences in menu pattern and food diversity were observed between morning and afternoon snack menus. The majority of snack menus (66.8%) included two menu items and the numbers of menu items of afternoon snack menus were significantly larger than those of morning snack menus. The percentages of "Grains (G)" and "Grains (G) + Milk (D)" patterns were higher in snack menu (G: 18.9%, G+D: 17.1%). Approximately one third of snack menus were composed of only one food group. In addition, 45.6 % of all snack menus comprised milk and only 23.0% included fruits. Conclusion: These results demonstrated the need for improvement in food composition and diversity of snack menus provided by Child Care Information Centers for child care centers. Therefore, to ensure children's intake of nutritionally balanced snacks, it will be necessary to establish more detailed guidelines for the menu pattern and food composition in snack menus for child care centers.

본 연구에서는 어린이집에서 제공하는 간식에 대한 식품 가이드 등 구체적인 기준을 설정하기 위한 기초자료를 마련하기 위하여 어린이집 간식식단의 유형 및 식품의 다양성을 평가하고자 하였다. 이를 위해 서울시 소재 육아종합지원센터 총 14개소에서 2013년 3월 중 어린이집에 제공한 오전 및 오후 간식 630식을 분석하였다. 연구결과, 제공시간에 따라 간식식단의 유형 및 식품 다양성에 차이가 있었다. 전체적으로 두 가지 메뉴 품목을 포함한 간식식단이 가장 많았으나 (66.8%), 오전간식 (1.63개)에 비해 오후간식 (1.74개)의 메뉴 품목 가짓수가 유의적으로 더 많았다. 스낵 음료 조합 패턴을 살펴본 결과, 전체적으로 스낵과 음료를 각 한 개 포함한 (Food + Beverage) 비율이 가장 높았다 (56.7%). 간식식단의 식품군별 제공비율을 분석하였으며 총 630식의 간식식단에서 곡류, 고기 생선 달걀 콩류, 채소류, 과일류, 우유 및 유제품류를 포함하고 있는 식단은 각각 63.5%, 20.3%, 24.9%, 23.0%, 45.6%였다. 간식식단의 식품군 패턴에서는 곡류 (G)와 곡류+우유 및 유제품류 (G + D) 패턴이 각 18.9%, 17.1%로 가장 비율이 높았다. 식품군별 다빈도 메뉴 품목을 분석하였으며, 곡류에서는 '빵류 (21.3%)', 고기 생선 달걀 콩류에서는 '콩류 (32.5%)', 채소류에서는 '숙채류 (66.7%)', 과일류에서는 '생과일 (85.1%)', 우유 및 유제품류에서는 '우유 (66.9%)'가 제공된 비율이 가장 높았다. 본 연구결과 특히, 오후간식 식단에서 한 가지 식품군만으로 구성된 경우가 절반 정도로 제공되는 식품이 다양하지 못했다. 또한 오후간식의 경우 전체 식단의 약 1/3이 곡류만으로 구성되어 있어 충분한 무기질과 비타민 공급이 부족할 가능성이 있었다. 식사로 섭취하기 어려운 우유 및 유제품류는 간식으로 제공되는 것이 바람직하나 본 연구 결과 전체 간식식단의 46%에만 포함되어 있었으며, 과일류 제공 비율은 23%에 불과하였다. 따라서 어린이집을 이용하는 영유아들에게 질적, 양적으로 보다 바람직한 간식을 제공하기 위해서는 오전과 오후간식의 기본 형태, 식품군 구성, 메뉴유형 등에 대한 보다 구체적이며 통합적인 기준이 마련되어야 할 것이다.

Keywords

References

  1. Ministry of Health and Welfare (KR). Statistics of childcare 2013 [Internet]. Sejong: Ministry of Health and Welfare; 2014 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://www.mw.go.kr.
  2. Statistics Korea. Educational statistics 2013 [Internet]. Daejeon: Statistics Korea; 2013 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://kostat.go.kr/portal/korea/index.action.
  3. Ministry of Health and Welfare (KR). Guidance of childcare planning [Internet]. Sejong: Ministry of Health and Welfare; 2014 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://www.mw.go.kr.
  4. Ministry of Government Legislation (KR). Child care law [Internet]. Seoul: Ministry of Government Legislation; 2013 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://www.law.go.kr/main.html.
  5. Kim SH, Kim OS, Choi HY, Park SS, Kwon SY. Children's nutrition. Goyang: Powerbook; 2013.
  6. Ministry of Health and Welfare (KR). Foodservice management manual for childcare center. Seoul: Ministry of Health and Welfare; 2010.
  7. Piernas C, Popkin BM. Trends in snacking among U.S. children. Health Aff (Millwood) 2010; 29(3): 398-404. https://doi.org/10.1377/hlthaff.2009.0666
  8. Ministry of Health and Welfare, Korea Centers for Disease Control and Prevention. Korea Health Statistics 2010: Korea National Health and Nutrition Examination Survey (KNHANES V-1). Cheongwon: Korea Centers for Disease Control and Prevention; 2011.
  9. Lee RD, Nieman DC. Nutritional assessment, 4th edition. Boston (MA): McGraw-Hill Higher Education; 2007.
  10. Chung M, Lee YM, Lee KW. A study on the nutritional evaluation and food service managements of snacks in early childhood education institute. J Korean Home Econ Assoc 2000; 38(4): 99-113.
  11. Choi SS, Kim JW. The between-meal intake actual by comparison in preschool children. J Dent Hyg Sci 2007; 7(1): 55-58.
  12. Kim AJ, Park SH, Lee GS. Nutritional assessment of snacks consumed in child care centers in Tean-gun. J East Asian Soc Diet Life 2006; 16(5): 523-532.
  13. The Korean Nutrition Society. Dietary reference intakes for Koreans. Seoul: The Korean Nutrition Society; 2010.
  14. Korea Institute of Child Care and Education. Foodservice management manual for preschool. Seoul: Korea Institute of Child Care and Education; 2000.
  15. Ministry of Health and Welfare (KR). Dietary life guidance for children. Seoul: Ministry of Health and Welfare; 2009.
  16. Nicklas TA, Baranowski T, Baranowski JC, Cullen K, Rittenberry L, Olvera N. Family and child-care provider influences on preschool children's fruit, juice, and vegetable consumption. Nutr Rev 2001; 59(7): 224-235.
  17. Federal Interagency Forum on Child and Family Statistics (US). America's children: key national indicators of well-being [Internet]. [place unknown]: Federal Interagency Forum on Child and Family Statistics; 2013 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://www.childstats.gov.
  18. United States Department of Agriculture. Meals and snacks [Internet]. Washington, D.C.: United States Department of Agriculture; 2013 [cited 2014 Apr 17]. Available from: http://www.fns.usda.gov/cnd/care/ProgramBasics/Meals/Child_Meals.pdf.

Cited by

  1. Comparison of nutrients and food intakes of young children according to lunch places: based on the fifth Korea National Health and Nutrition Examination Survey vol.51, pp.3, 2018, https://doi.org/10.4163/jnh.2018.51.3.254
  2. 의왕시 어린이집 아이들의 식습관 조사 vol.27, pp.1, 2017, https://doi.org/10.17495/easdl.2017.2.27.1.29
  3. 전북지역 어린이급식관리지원센터에서 제공하는 어린이집 간식메뉴의 유형, 식품 다양성 및 학부모 만족도 연구 vol.52, pp.5, 2014, https://doi.org/10.4163/jnh.2019.52.5.501
  4. 전북지역 어머니의 지속가능 식생활유형에 따른 영유아 자녀의 간식관리 및 간식제품에 대한 요구도 조사 vol.53, pp.1, 2014, https://doi.org/10.4163/jnh.2020.53.1.39
  5. 경북 일부 어린이급식소에서 제공되는 간식의 섭취형태 및 당 함량 조사 vol.2, pp.1, 2014, https://doi.org/10.22960/jfss.2021.1.51
  6. A Survey on Cleaning of Vomitus for Hygiene and Safety Management of Children’s Foodservice Facilities in Gyeongbuk-do and Chungnam-do, Korea vol.31, pp.5, 2014, https://doi.org/10.17495/easdl.2021.10.31.5.344