Abstract
The present study has been carried out to reduce the heat loss from a built in refrigerator by using reverse heat loss method to discern the region with larger heat loss. To perform this purpose, an infrared thermographic camera has been used to measure the surface temperature of the refrigerator and tried to improve the heat loss near the ice dispenser. The numerical heat transfer analysis also has been accomplished to clarify the heat transfer mechanism near the ice dispenser. The possible applicable method to reduce heat loss was increasing the curvature radius at the ice dispenser corner. The curvature radius has been changed from 0mm to 40mm to see the effect of the curvature at the corner. From the present research, the optimal curvature radius for the reduction of heat loss at the ice dispenser could be 30mm.
본 연구는 빌트인 냉장고 내부를 가열하여 냉장고의 열손실 특성을 파악하는 역열손실 방법을 이용하여 냉장고의 열손실이 큰 부분이 어느 영역인지를 분석함으로써 이를 개선하는 것에 목적을 두고 있다. 이를 위해서 적외선 열화상 카메라를 이용하여 냉장고 외부 표면 온도를 측정함으로써 열손실을 분석하였으며 이를 통하여 상대적으로 열손실이 큰 부분인 얼음배출구에서의 열손실 개선을 시도하였다. 또한, 이에 관한 열전달 전산해석을 수행하여 열손실 구조를 규명하였으며 적용 가능한 열손실 개선 방안인 모서리 부분의 곡면반경을 증가하여 열손실이 개선되는 특성을 살펴보았다. 본 연구의 결과로 부터 얼음배출구 모서리 부분의 곡면 반경을 30mm로 하면 모서리 부분의 열손실이 최적으로 개선되는 것을 알 수 있었다.