Freshness of Satsuma Mandarin Packed in Anti-fogged MA Film with Acid Treated Zeolite

산 처리된 제올라이트와 결로 방지제를 함유한 MA 필름으로 포장한 감귤의 신선도

  • Published : 2013.04.30

Abstract

This study investigated the effect of functional MA films (FMA) incorporated with zeolite powder treated with 1 N HCL solution and anti-fogging agent on the freshness extension of Satsuma mandarin. Preference, weight loss, total ascorbic acid, sugar content, titratable acidity and gas composition in package of Satsuma mandarin were evaluated during storage at $15^{\circ}C$. After 120 days of storage, the weight loss of mandarin packed with LLDPE film (control, L) was 1%, FMA film (CA) was 1.6%. Total ascorbic acid content of Satsuma manderin in control was 19.97 mg%, those of CA was 24.25 mg%. The titratable acidity of Satsuma manderin in CA was higher than that of control, while soluble solids content of CA was lower than that of control after 120 days. Ethylene gas content of control was 89.5 ppm and those of CA was 73.6 ppm after 120 days. Quality of Satsuma mandarin packed with CA was better than that of control. It was verified that shelf-life of Satsuma mandarin in control was 100 days and those of CA film was 130 days. Quality of Satsuma mandarin was few different between treated with anti-fogging agent and non-treated, but commodity of film treated with anti-fogging agent was considered better than that of non-treated.

본 연구에서는 국내산(경북 포항 영일만) 제올라이트 분말소재를 산 처리하여 MA필름 제조시 수분억제제(결로방지, 방담처리)를 병행 처리하여 생산한 개발포장구(CA)로 포장한 감귤과의 신선도유지 효과를 조사하고자 기존의 LLDPE 필름과 개발포장구(CA)에 감귤을 포장하여 온도 $15^{\circ}C$, 상대습도 67%의 항온항습실에 120일 동안 저장하면서 기호도, 중량, Vitamin C, 당도, 산도와 기체조성을 비교 분석하였다. 품질유지기간은 대조구(L)은 100일 개발포장구(CA)는 130일로 예측되었으며 30일 정도 품질유지기간이 대조구보다 길게 나타남을 확인했다. 저장 중 중량 감소는 저장 120일 후에 대조구(L)은 1% 내외였고 개발포장구(CA)는 1.6%였다. Vitamin C함량은 개발포장구(CA)에서 Vitamin C 잔존량이 17% 정도 더 높게 유지되고 있었다. 당도는 개발포장구(CA) 보다 대조구(L)에서 더 높게 나타났고 산도는 대조구(L)보다 개발포장구(CA)에서 더 높게 나타났다. 포장재 내의 에칠렌 가스 농도는 저장 120일 후에는 대조구(L)은 89.5 ppm을 개발포장구(CA)는 73.6 ppm으로 대조구(L)보다 개발포장구(CA)에서 15.9 ppm 낮게 나타났다. $O_2$ 가스의 경우 저장 120일 후 대조구(L)은 9.5%였고 개발포장구(CA)는 10.9%로 나타나 대조구보다 1.4% 높게 유지되고 있었다. $CO_2$ 가스의 경우 저장 120일후 대조구(L)은 7.5%였고 개발포장구 C는 6.5%를 나타내 대조구(L)보다 개발포장구(CA)에서 1% 더 낮게 유지되고 있었다. 이상의 결과에서 개발한 MA필름을 감귤의 선도유지용 포장재로 활용할 수 있음이 입증되었다. 또한 수분응축현상이 생기지 않도록 수분응축억제 처리한 필름을 처리하지 않은 필름과 비교해 보았을 때, 신선도에는 큰 영향이 없지만 상품성유지에는 도움이 될 것으로 판단되었다.

Keywords