Comparison Study on Confectionery and Food Packaging between Korea and Japan

한국과 일본의 제과 및 식품류 포장재 비교 연구

  • Kim, Sun-Jong (Department of Packaging, Yonsei University) ;
  • Jang, Si-Hoon (Department of Packaging, Yonsei University) ;
  • Kim, Ki-Tae (Korea Packaging Resources & Recirculation Technology Institution) ;
  • Lee, Yu-Suk (Korea Packaging Resources & Recirculation Technology Institution) ;
  • Park, Su-Il (Department of Packaging, Yonsei University)
  • 김선종 (연세대학교 패키징학과) ;
  • 장시훈 (연세대학교 패키징학과) ;
  • 김기태 ((사)한국자원순환포장기술원) ;
  • 이유석 ((사)한국자원순환포장기술원) ;
  • 박수일 (연세대학교 패키징학과)
  • Published : 2013.04.30

Abstract

Confectionary and food products were collected from Korea and Japan. Types of packaging structure, amount of packaging materials used, basis weight of paperboard, and product to packaging ratio were evaluated for understanding confectionery and food packaging in both countries. Also, new packaging samples were designed and fabricated for reducing the use of packaging resources and for optimizing the product to packaging ratio. Korean confectionary products showed much higher empty space inside package than that of Japanese products, while food products were not significantly different between tow countries. There were no significant differences in the basis weight of paperboard collected. All of the re-designed confectionary products showed more than 15% saving in packaging resource compared to current confectionary products.

한국과 일본 제품 간의 포장공간비율, 포장재 사용량을 분석하여 양국의 포장재 사용현황을 비교하였으며, 국내 제과류 포장의 개선 방향을 제시하기 위하여 국내 제품을 재설계하여 원천감량 가능성을 알아보았다. 일본제품이 한국 제품보다 전반적으로 단위 제품 당 적은 포장 면적을 이용하고 있으며, 상대적으로 낮은 공간비율을 보여 국내의 제품보다 작은 포장에 많은 양의 제품을 충전하고 있는 것으로 나타났다. 또한 일본 제품의 필름을 분석한 결과, 재질이 단순화된 2중의 올레핀계열의 필름을 많이 이용하고 있음에도 상대적으로 좁은 실링폭의 포장설계가 많았다. 출시된 국내 제품과 비교하여 포장 공간 용적과 실링폭을 감소시킨 원천감량 포장 샘플을 설계해봄으로써 국내 제과류의 경우 15% 이상의 원천감량이 가능함을 알 수 있었다.

Keywords