Culinary science and hospitality research (한국조리학회지)
- Volume 19 Issue 1
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- Pages.12-25
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- 2013
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
The Effects of the Business Resources in Diversification Foodservice Corporations on Resource Sharing and Synergy: Focusing on Moderating Effects by Synergy Implementation Cost
다각화 외식기업의 경영자원과 자원공유 및 시너지와의 구조관계 연구 : 시너지실행비용에 따른 조절효과를 중심으로
- Seo, Kyung-Hwa (Dep. of Culinary and Restaurant Management Kyung Hee University) ;
- Hwang, Jung-Hyun (Dep. of Culinary and Restaurant Management Kyung Hee University) ;
- Lee, Eun-Yong (Dep. of Hotel Management, Kyung Hee cyber University) ;
- Lee, Soo-Bum (Dep. of Culinary Service Management, Kyung Hee University)
- 서경화 (경희대학교 일반대학원 조리외식경영학과) ;
- 황정현 (경희대학교 일반대학원 조리외식경영학과) ;
- 이은용 (경희사이버대학교 호텔경영학과) ;
- 이수범 (경희대학교 조리서비스경영학과)
- Received : 2012.08.07
- Accepted : 2012.11.30
- Published : 2013.01.31
Abstract
This study conducted an empirical analysis on the hypothesis of structural relationship that the resources of diversification foodservice corporations develop into resource sharing about creating synergy on the basis of resource based view. Based on the questionnaire answered by 237 foodservice employees over three years, this study examined its validity and reliability by using SPSS 16.0 and AMOS 5.0 for hypothesis. The result of study modelling were GFI=0.910, NFI=0.915, CFI=0.952, RMSEA=0.070 at the level of
본 연구에서는 자원기반관점의 이론을 바탕으로 브랜드 다각화된 외식기업만을 대상으로 하여, 기업의 내부자원은 핵심역량과 자원공유로 발전되고, 이를 통해 기업은 우월한 경쟁우위전략을 선택하여 시너지 창출을 일으킨다는 구조적 관계의 가설을 설정하고, 실증분석을 통한 검증을 실시하였다. 이를 바탕으로 다각화 외식기업에서 3년 이상 근무한 직원 237명을 대상으로 하였으며, 가설검정을 위해 통계 패키지 SPSS 16.0과 AMOS 5.0을 활용하여 신뢰성과 타당성을 분석하였다. 분석 결과, 모형의 전체적합도는
Keywords