Abstract
This study was conducted to investigate the reliability of automatic cracked and bloody egg detector according to the age of the hens and the level of the detector. The results of this study are expected to be helpful in the implementation of the Korean egg grading system, which is expected to improve egg quality for consumers. An official egg grader randomly selected 1,000 eggs for each experiment (total 36,000 eggs), ran them through the automatic detector, and conducted labor inspection using the eggs that were classified by the detector as cracked, bloody, and normal eggs. The results showed that more cracked eggs were laid by hens aged 40-60 weeks than by hens aged 30 weeks (p<0.05). Also, when the detector level increased from four to seven (i.e., when it became less sensitive), its cracked eggs detection rate dropped, and the total rate of cracked eggs was consistent after the labor inspection of the classified eggs. The automatic detector achieved over 97 percent accuracy. The bloody eggs constituted only 0.005 percent of all the samples, and all the detector-detected eggs were bloody eggs after the labor inspection of both the bloody and normal egg lines. Therefore, it can be concluded that the automatic cracked and bloody egg detector was reliable and can be used in the egg grading system. Considering that cracked eggs should be less than 9 percent of first-grade eggs in the present egg grading system, the use of an automatic crack detector may help provide better-quality eggs to consumers by producing less than 5.5 percent cracked eggs.
본 연구는 계란 집하장의 선별기에 부착된 파각란 검출기와 혈란 검출기의 정확도를 산란계 주령과 검출기 레벨수준에 따라 검증하여 계란등급판정에서 이용가능성을 제시하고 궁극적으로 유통과정에서 고품질의 계란을 소비자에게 제공하기 위해 실시하였다. 총 36,000개의 계란을 산란계 주령별, 검출기의 레벨별로 축산물품질평가사가 매회 1,000개씩을 무작위 추출하여 선별기를 통과시킨 후, 파각란과 혈란, 그리고 정상란으로 선별된 계란들을 직접 인력 측정하여 정확도를 검사하였다. 주령에 따른 파각란검출기의 결과는 주령이 높은 40주령대 이상의 파각란이 30주령대 보다 유의적으로 높았다(p<0.05). 또한 검출기 레벨이 높아질수록(민감도가 낮아질수록) 파각란 검출율은 떨어졌다. 그러나, 레벨별 차이로 선별한 파각란을 인력으로 확인한 결과 97% 이상의 파각 일치율을 보여 검출기능에 신뢰할 만한 결과를 보였다. 계란 중량별로는 특란, 왕란, 대란 및 중소란의 순서로 파각란 수가 많았다. 동일방법으로 실시한 혈란 검출기의 혈란 출현율은 0.005%로 미미하여 판단근거로는 부족하나, 검출된 계란을 할란하여 인력 측정한 결과 검출기로 선별된 계란은 모두 혈란이어서 100% 일치율을 보였다. 결론적으로 자동 파각란 검출기와 혈란 검출기는 신뢰할 만한 수준이며 계란등급판정에 이용할 수 있으리라 생각된다. 또한 현재 계란등급판정에서 파각율 허용범위는 1등급이 9%이하임을 감안할 때, 만일 파각란 검출기 4레벨을 통과한 계란이라면 소비자에게 도달할 때 파각란이 5.5% 이내로 관리되게 되어 보다 좋은 품질의 계란을 소비자에게 제공할 수 있다고 판단된다.