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Optimal relative humidity for Pleurotus eryngii cultivation

큰느타리(새송이)버섯 최적 생육습도 조건

  • Kim, Sun Young (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Min-Keun (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Im, Chak Han (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Kyung-Hee (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Dong Sung (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Kim, Tae-Sung (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Park, Ki Kwan (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Lee, Sang Dae (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services) ;
  • Ryu, Jae-San (Eco-friendliness Research Department, Gyeongsangnam-do Agricultural Research and Extension Services)
  • 김선영 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 김민근 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 임착한 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 김경희 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 김동성 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 김태성 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 박기관 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 이상대 (경상남도농업기술원 친환경연구과) ;
  • 류재산 (경상남도농업기술원 친환경연구과)
  • Received : 2013.09.09
  • Accepted : 2013.09.27
  • Published : 2013.09.30

Abstract

The effects of fixed and variable relative humidity on fruiting body formation and characters of Pleurotus eryngii were investigated with normal and thinning treatment plots. In fixed relative humidity, as humidity was lower, period of harvest was longer as well as days for pinheading in the both of normal and thinning plots. In the normal plot, qualities of mushroom were 5.5, 5.8, and 6.3 and yield was 98.6 g per bottle for 90% relative humidity, it was best. In the thinning plot, qualities of mushroom were 7.7, 8.4, and 8.5 and yields were 102.1, 105.8, and 116.9 g at 70, 80, and 90% respectively. In variable relative humidity with a thinning plot, the yield of P. eryngii on condition I(>90% for 1 day ${\rightarrow}$ 85% until thinning(for about 11 days) ${\rightarrow}$ 80%) and III(>90% until pin-heading(about for a week) ${\rightarrow}$ 85% until thinning(about for 5 days) ${\rightarrow}$ 80%) were 85.5 and 87.8 g per bottle, and qualities were 7.8 and 8.0 respectively. For long shelf life and a cultural control of bacterial soft rot disease, the condition I will be more largely adopted by mushroom farmers.

생육에 가장 알맞은 상대습도조건 구명을 위하여 관례적으로 사용하는 조건을 기준으로 고정식과 생육시기별로 상대습도조건을 달리하는 가변식으로 설정하여 자실체의 특징을 조사하였다. 고정적인 상대습도가 수확율과 수확기간에 미치는 영향은 방임과 솎음 공히 상대습도가 낮을수록 발이소요일이 길어졌고, 수학소요일도 같은 경향을 보였다. 고정식 상대습도의 방임처리구에서의 상대습도의 영향은 70, 80, 90%일때 품질은 각각 5.5, 5.8, 6.3로 90%가 가장 우수하였다. 무게에 있어서는 90% 처리에서 병당 98.6 g으로 가장 수량이 많았다. 솎음처리구에서 품질은 솎음처리구와 마찬가지 경향으로 상대습도가 70, 80, 90%일때 각각 7.7, 8.4, 8.5로 90% 처리가 가장 우수하였고, 수확량에서도 90%의 상대습도 처리가 병당 116.9g으로 우수하였다. 생육시기별 상대습도를 달리 적용하여 솎기 처리를 하였을 경우, 조건 I 90%이상 1일 ${\rightarrow}$ 85% 균솎기전(11일정도) ${\rightarrow}$ 80%로 관리하는 조건 I과 90%이상 발이직전(7일정 도) ${\rightarrow}$ 85% 균솎기전(5일정도) ${\rightarrow}$ 80%로 관리하는 조건 III의 병당 수확량이 85.5와 87.8g이며, 품질도 7.8과 8.0으로 우수하였다. 이에 상대습도조절 조건 I과 III을 농가현장에 맞게 선택하여 적용하기를 제안한다.

Keywords

References

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