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Study on the Curriculum standards model of Green Coffee Education

그린커피교육 교과과정 기준 모형 개발에 관한 연구

  • Received : 2013.08.14
  • Accepted : 2013.10.20
  • Published : 2013.10.28

Abstract

It has been realized that the flavor of coffee depends on the coffee-producing region and the growing condition. It has also been realized that the species of coffee beans influence the taste of coffee. However, coffee education is currently underway mainly for the simple job training of baristas such as roasting, extracting and customer service, and very little education on green coffee is being done. Therefore, this study is to contribute to the basic research material for the curriculum development of green coffee education. Through surveys to coffee instructors and students to investigate the current situation of green coffee education and awareness level of green coffee, the requirements of green coffee education has been analyzed. Further, the teaching direction and learning factors of green coffee have also been analyzed through Interview Analysis to coffee professionals. Based on the result thereof, this study is to suggest systematic lecturing-learning standards by presenting an education goal of green coffee, selection of education contents, determination of subject name, and composition and listing of education units to be learned. This study will be one of the basic research materials to plan and design the curriculum for green coffee education.

커피는 산지와 재배 환경에 따라 그 특성이 달라지고 결정되어지므로, 커피의 향미와 품질은 그린커피에서부터 시작된다는 것은 주지의 사실이다. 하지만 현재 커피교육은 커피 로스팅, 추출, 서비스 등의 바리스타 실무교육에만 주력하고 있고 그린커피에 대한 전문적인 지식교육은 미비한 실정이다. 따라서 본 연구는 향후 그린커피 교육을 위하여 교과과정을 계획하고 설계하는데 도움을 주고자 교과과정 개발의 기초 자료를 마련하는 데에 목적이 있다. 이를 위해서, 전국의 커피교사를 대상으로 설문하여 그린커피에 대한 인식 정도와 교육 현황을 살펴본 후 그린커피교육의 요구사항을 분석하였고, 또 현재 커피교육을 받고 있는 학생을 대상으로 그린커피교육의 필요성과 교육현황을 설문하였다. 또한 커피전문가를 대상으로 인터뷰하여 그린커피의 교육 방향 및 학습 요인도 분석하였다. 이를 토대로 그린커피 교육의 목표를 설정하고 교육내용을 선정하였으며 교과명 및 학습 단원을 조직하여 교수-학습이 이루어지기 위한 체계적인 교과과정을 제안하였다.

Keywords