DOI QR코드

DOI QR Code

A Study on the Establishment of the Fish-Paste Processing Industrial Cluster in Busan

부산 어묵 가공업의 클러스터 조성 방안에 관한 연구

  • 송정헌 (부경대학교 해양산업경영학과)
  • Received : 2012.08.27
  • Accepted : 2012.09.14
  • Published : 2012.09.30

Abstract

This study aimed to examine the establishment of the fish-paste processing industrial cluster in Busan. In order to successfully promote the fish-paste processing industrial cluster in Busan, first of all, it is required to implement various fish-paste processing related infra-structures and foundations. In addition to this, the agreements among fish-paste processing related organizations and businesses are inevitable to secure plans of inter-working with fisheries policies, to make efficient conditions for the stable supply of raw materials, and to pursue various supports from central and local governments for a viable development of fish-paste processing business companies in Busan.

Keywords

References

  1. 김기수. 신상규, "우리나라 육류가공업 및 수산물가공업의 수출결정요인 분석", 수산경영론집, 제36권 제2호, 2005, pp.97-120.
  2. 김종구, "전통식품산업의 발전과 육성방향", 식품산업과 영양, 제11권 제2호, 2006, pp. 29-40.
  3. 김태연${\cdot}$윤갑식, 충청남도 지역농업클러스터의 추진실태와 육성방안, 충남발전연구원, 2006, pp.25-50.
  4. 김호. 김태연. 조완형, 지역농업 클러스터 육성방안, 단국대학교, 2004, pp.1-152.
  5. 농림부, 지역농업 클러스터 발전방안, 농림부. 2005, pp.5-36.
  6. 박석두. 박경철. 김태연, 고창군 복분자산업 육성방안, 한국농촌경제연구원, 2005, pp.50-60.
  7. 장영수, "수산가공의 수산업으로부터 제조업에의 분리과정 논리", 수산경영론집, 제28권 제2호, 1997, pp.67-85.
  8. 장영수. 장춘봉, "중국진출 한국수산물가공무역기업의 후속투자 결정요인", 수산경영론집, 제39권제1호, 2008, pp.133-162.
  9. 최성애. 채동렬, "지역별 수산업 클러스터 형성가능성 검토", 수산경영론집, 제40권 제3호, 2009, pp.1-28.
  10. 하종욱. 박영병. 어윤양, "우리나라 수산물가공기업의 국제화전략", 수산경영론집, 제22권 제2호, 1991, pp.20-51.