Cellular Protective Effects of Peanut Sprout Root Extracts

땅콩나물 뿌리 추출물의 세포 보호 효과

  • 조나래 (서울과학기술대학교 정밀화학과, 화장품종합기술연구소) ;
  • 박찬일 (서울과학고등학교) ;
  • 박채원 (서울과학고등학교) ;
  • 신동한 (서울과학고등학교) ;
  • 황윤찬 (서울과학고등학교) ;
  • 김용현 (서울과학고등학교) ;
  • 박수남 (서울과학기술대학교 정밀화학과, 화장품종합기술연구소)
  • Published : 2012.04.10

Abstract

In this study, the cellular protective effect and antioxidative property of peanut sprout root extracts were investigated. Cellular protective effects of peanut sprout root extracts on the rose-bengal sensitized photohemolysis of human erythrocytes were investigated. The ethyl acetate fraction of extracts exhibited a cellular protective effect in a concentration dependent manner. Particularly, the aglycone fraction of extracts showed prominent cellular protective effects in a concentration range (5~50 ${\mu}g/mL$). They are more effective than that of (+)-${\alpha}$-tocopherol, known as a lipid peroxidation chain blocker. Reactive oxygen species (ROS) scavenging activities ($OSC_{50}$) of peanut sprout root extracts on ROS generated in $Fe^{3+}$-EDTA/$H_2O_2$ system were investigated using the luminol-dependent chemiluminescence assay. The ethyl acetate fraction of extracts ($OSC_{50}$; 1.59 ${\mu}g/mL$) showed a similar ROS scavenging activity compare with that of L-ascorbic acid (1.50 ${\mu}g/mL$), known as a strong antioxidant. On the other hand, the order of free radical (1,1-diphenyl-2-picrylhydraxyl, DPPH) scavenging activity ($FSC_{50}$) was (+)-${\alpha}$-tocopherol > 80% MeOH extract > aglycone fraction > ethyl acetate fraction. These results indicate that peanut sprout root extracts can function as an antioxidant in biological systems, particularly skin exposed to solar UV radiation by scavenging $^1O_2$ and other ROS, and to protect cellular membranes against ROS.

본 연구에서는 땅콩나물 뿌리 추출물의 세포보호 작용 및 항산화능에 관한 연구를 수행하였다. Rose-bengal로 증감된 사람 적혈구의 광용혈에 대한 땅콩나물 뿌리 추출물의 세포 보호 효과를 측정하였다. 에틸아세테이트 분획(5~50 ${\mu}g/mL$)은 농도-의존적으로 세포보호 효과를 나타냈으며, 특히 아글리콘(aglycone) 분획은 5~50 ${\mu}g/mL$의 농도 범위에서 현저한 세포보호 활성을 나타내었다. 그리고 땅콩나물 뿌리의 모든 분획은 지질 과산화 연쇄반응의 차단제인 (+)-${\alpha}$-tocopherol보다도 효과적이었다. Luminol 화학발광법을 이용한 $Fe^{3+}$-EDTA/$H_2O_2$ 계에서 생성된 활성산소종(reactive oxygen species, ROS)에 대한 땅콩나물 뿌리 추출물의 활성산소 소거활성을 측정하였다. 추출물 중 에틸아세테이트 분획($OSC_{50}$; 1.59 ${\mu}g/mL$)은 강력한 항산화제로 알려진 L-ascorbic acid (1.50 ${\mu}g/mL$)와 비교할 때 유사한 활성산소 소거활성을 보여주었다. 반면에, free radical (1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl, DPPH) 소거활성($FSC_{50}$)의 크기는 (+)-${\alpha}$-tocopherol > 80% MeOH 추출물 > 아글리콘 분획 > 에틸아세테이트 분획 순으로 나타났다. 이상의 결과들은 땅콩나물 뿌리 추출물이 $^1O_2$ 및 다른 활성산소종을 소거하고 활성산소종에 대항하여 세포막을 보호함으로써 생체계, 특히 태양 자외선에 노출된 피부에서 항산화제로써 작용할 수 있음을 시사한다.

Keywords

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