Development of Practical arts Subject's Lesson Plan for Creativity and Personality

창의.인성 함양을 위한 실과 수업 과정안 개발

  • Received : 2012.02.02
  • Accepted : 2012.03.23
  • Published : 2012.03.31

Abstract

The purpose of this study was to develop practical arts' lesson plan for creativity and personality. In order to achieve the objectives of the study creativity and personality factor were derived on the basis of previous research and literature review and expert groups to develop lesson plan through the modification of the validity assessment. This study was conducted in three phases: preparation, development, and improvement. In the preparation phase, educational needs of teachers were developed and analyzed. And theme for activity was selected. In the development phase, activity were selected based on the contents of practical arts and presentation of educational objective, development of lesson plan. In the improvement phase, the lesson plan was completed through the modification of the validity assessment by expert group. The characteristics of the developed lesson plan were followings; First, Developed lesson were based on the contents of practical arts for creativity and personality Second, Developed lesson were designed for project method. Third, this developed lesson plan is made up of six parts 'Study cook', 'Cooking lunchbox for health', 'Cooking fusion food', 'Sowing and growing sprouts', 'Cooking with growing sprout', 'Food for life exhibition'. Forth, developed lesson plan can use practical arts class and creative activity class.

이 연구의 목적은 창의 인성 함양을 위해 실과 수업 과정안을 개발하는 것이다. 연구의 목적을 달성하기 위해서 선행연구 및 관련 문헌을 기초로 하여 창의 인성교육 요소를 도출하였고 이를 반영하여 준비, 개발, 개선의 3단계를 거쳐 수업 과정안을 개발, 전문가 집단의 타당도 평가 후에 수정 보완하여 최종 수업 과정안을 완성하였다. 준비 단계에서는 현장 교사를 대상으로 요구분석을 하고 실과 교육과정을 분석하여 창의 인성과 관련된 활동 주제를 선정하였으며 개발 단계에서는 선정된 활동 주제를 중심으로 실과 교육내용과 연계한 소주제 및 학습 내용을 선정하여 수업목표를 진술하고, 수업 과정안을 설계하였다. 개선 단계에서는 개발된 수업 과정안에 대하여 전문가에 의한 타당도 검증 후 수정 보완하여 개발을 완료하였다. 개발된 수업 과정안의 특징은 다음과 같다. 첫째, 개발된 수업 과정안은 실과 교육내용을 기반으로 하며 초등학교 고학년 학생들의 창의 인성이 함양될 수 있도록 하였다. 둘째, 개발된 수업 과정안은 프로젝트법을 적용하여 수업 설계를 하였으며 활동중심 수업이 되도록 하였다. 셋째, 수업 활동 내용은 '요리하는 사람 알아보기', '건강도시락 만들기', '퓨전음식 만들기', '채소 심고 가꾸기', '직접 키운 채소로 음식 만들기', '요리활동 전시회 열기'의 6가지 활동이며 12차시로 구성되어 있다. 넷째, 개발된 수업 과정안은 초등학교 정규 실과 교과 시간 및 창의적 체험활동 시간과 연계하여 운영할 수 있다.

Keywords

References

  1. 강정이 (2003). 초등학교 인성교육을 위한 실과 체험학습 프로그랩 개발. 미간행 석사학위논문, 광주대학교 교육대학원, 광주.
  2. 교육과학기술부(2009a). 초등학교 교육과정 해설(IV). 미래엔 컬처그룹.
  3. 교육과학기술부(2009b). 창의와 배려의 조화를 통한 인재 육성 -창의.인성 교육 기본 방안.
  4. 문용린, 최인수(2010). 배려와 나눔을 실천하는 창의 인재육성을 위한 창의.인성 교육활성화 방안연구.
  5. 박영태 (2002). 창의적 인성교육 프로그램 개발. 지방교육경영. 7, 235-264.
  6. 유수연 (2008). 요리활동을 이용한 또래중재가 자폐 아동의 사회적 상호작용에 미치는 영향. 미간행 석사학위논문, 이화여자대학교 대학원, 서울.
  7. 최준환, 박춘성, 연경남, 민영경, 이은아, 정원선 등(2009). 인성교육의 문제점 및 창의.인성 교육의 이론적 고찰, 창의력 교육 연구, 9(2), 89-112.
  8. 홍배식 (2010). 사회과 교육 영역 창의.인성 교육의 실제- 교육문화연구, 16(3), 69-91. 2011. 10. 11, http://www.riss.kr/link?id=A82538546 에서 인출.
  9. Mager, R. F. & Beach, K. M. (undated), Developing vocational instruction. Fearon PU blishers, INS. Belmont, California.