Evaluating Safety of Recycled and Non-recycled Paper-based Box for Food Packaging

식품 포장재로서 재활용 및 비재활용 종이 상자의 안전성 분석

  • Oh, Jungmin (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Shin, So-Hyang (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Kwon, Sang-Jo (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Cho, Ah Reum (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Kim, Sung-Jin (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Lee, Yun-Jeong (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Jo, Heonjoo (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University) ;
  • Han, Jaejoon (Department of Food Science and Biotechnology, Sungkyunkwan University)
  • 오정민 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 신소향 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 권상조 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 조아름 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 김성진 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 이윤정 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 조헌주 (성균관대학교 식품생명공학과) ;
  • 한재준 (성균관대학교 식품생명공학과)
  • Published : 2012.12.15

Abstract

There are many possibilities that recycled papers adulterate contaminants during the process. The objective of this research was to evaluate safety of paper-based packaging materials for food, especially commercial pizza boxes in Korea. Ultimately, we compared recycled and non-recycled commercial paper packaging materials. This study was based on Korean Food and Drug Administration (KFDA) regulation. PCBs were measured by GC-ECD. Arsenic and lead were analyzed using an ICP-MS. Formaldehyde was determined by LC-MS. Fluorescent materials were detected by UV lamp. The result of this study shows that non-recycled paper packaging materials meets all the tested hygienic specifications for food packaging materials, whereas recycled paper-based paperboard box may be contaminated by fluorescent whitening agent. Though these results need to be further studied, it is recommended to avoid using recycled paper in direct contact with food when used in food packaging.

본 연구에서는 식품포장재로 이용되는 재활용 및 비재활용 종이류가 안전한지를 평가하기 위해 식품공전 규격에 준하여 실험하였다. 식품포장재 중에서도 피자상자를 선택하였는데, 이는 피자가 고온에서 조리되어 포장되며 다량의 기름 성분을 함유하여 오염물질이 이행될 가능성이 상대적으로 높을 것으로 예상됐기 때문이다. 식품공전에서는 PCBs, 납, 카드뮴, 수은, 6가크롬, 비소, 포름알데히드 및 형광증백제의 허용 잔존농도를 정하여 식품포장재로 이용되는 종이류에 잔존하는 유해물질을 규제하고 있다. PCBs의 여섯개의 표준품과 모든 시료의 피크가 일치하지 않았으므로 피자상자에는 PCBs가 잔존하지 않는 것으로 판단된다. 카드뮴, 수은, 6가크롬에 대한 재질규격 평가를 위한 분석이 추가적으로 필요하다고 사료된다. 비소와 납은 모든 시료에서 기준치의 10배 이하의 양이 검출되어 식품포장재로 사용되었을 때 안전성에 큰 영향을 미치지 않을 것으로 판단된다. 포름알데히드는 모든 시료에서 기준치보다 낮은 농도로 검출되었지만 잉크를 많이 함유하고 있는 표면에서 미량이지만 상대적으로 높게 검출되었다. 형광증백제는 비재활용 종이 소재의 상자에서는 검출되지 않았다. 그러나, 상자 내 피자 포장 유무나 잉크의 함량 정도에 상관없이 재생용지로 만들어진 상자 시료에서는 형광증백제가 검출되었다. 형광증백제는 불검출이 기준이므로 포함된 재활용지를 식품 포장으로 이용할 때는 식품과의 직접 접촉을 피하기 위해 중간에 안전성이 입증된 간지 등을 삽입하는 방법을 사용하여 최종 식품의 안전성에 영향을 주지 않는 것이 바람직할 것이다.

Keywords