한국포장학회지 (KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY)
- 제18권1_2호
- /
- Pages.1-8
- /
- 2012
- /
- 1226-0207(pISSN)
상품적 유통을 고려한 김치 포장의 기술혁신 현황
Technology Innovation in Kimchi Packaging for Marketing in Food Supply Chain
- 이동선 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 권호령 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 정희국 ((주) 태방파텍) ;
- 이광식 ((주) 태방파텍) ;
- 양동진 ((주) 태방파텍)
- Lee, Dong Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Kwon, Ho Ryoung (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- An, Duck Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Chung, Michael (Tae Bang Patec Co. Ltd.) ;
- Lee, Kwang Sik (Tae Bang Patec Co. Ltd.) ;
- Yang, Dong Jin (Tae Bang Patec Co. Ltd.)
- 발행 : 2012.12.15
초록
한국고유 발효채소인 김치는 살균공정이 없이 미생물이 살아있는 상태로 유통되고 있다. 이로 인하여 저장 유통 중에 젖산과 이산화탄소가 생성되어 문제를 야기한다.
Kimchi, a Korean fermented vegetable is packaged without pasteurization and distributed with live bacteria actively working to produce lactic acid and carbon dioxide gas in the product. The