KOREAN JOURNAL OF PACKAGING SCIENCE & TECHNOLOGY (한국포장학회지)
- Volume 18 Issue 1_2
- /
- Pages.1-8
- /
- 2012
- /
- 1226-0207(pISSN)
- /
- 3058-2024(eISSN)
Technology Innovation in Kimchi Packaging for Marketing in Food Supply Chain
상품적 유통을 고려한 김치 포장의 기술혁신 현황
- Lee, Dong Sun (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Kwon, Ho Ryoung (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- An, Duck Soon (Department of Food Science and Biotechnology, Kyungnam University) ;
- Chung, Michael (Tae Bang Patec Co. Ltd.) ;
- Lee, Kwang Sik (Tae Bang Patec Co. Ltd.) ;
- Yang, Dong Jin (Tae Bang Patec Co. Ltd.)
- 이동선 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 권호령 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 안덕순 (경남대학교 식품생명학과) ;
- 정희국 ((주) 태방파텍) ;
- 이광식 ((주) 태방파텍) ;
- 양동진 ((주) 태방파텍)
- Published : 2012.12.15
Abstract
Kimchi, a Korean fermented vegetable is packaged without pasteurization and distributed with live bacteria actively working to produce lactic acid and carbon dioxide gas in the product. The
한국고유 발효채소인 김치는 살균공정이 없이 미생물이 살아있는 상태로 유통되고 있다. 이로 인하여 저장 유통 중에 젖산과 이산화탄소가 생성되어 문제를 야기한다.