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Evaluation of the Level of Microbial Contamination in the Manufacturing and Processing Company of Red Pepper Powder

고춧가루 제조.가공업체의 시설 및 공정별 미생물학적 오염도 평가

  • Woo, Hye-Im (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Kim, Jong-Bae (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Choi, Ji-Hee (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Kim, Eun-Hye (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University) ;
  • Kim, Dong-Sul (Dept. of Food Investigation Science Team, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Park, Kun-Sang (Dept. of Food Investigation Science Team, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Kim, Eun-Jeong (Dept. of Food Investigation Science Team, Korea Food and Drug Administration) ;
  • Eun, Jong-Bang (Dept. of Food Science and Technology, and Functional Food Research Center, Chonnam National University) ;
  • Om, Ae-Son (Dept. of Food and Nutrition, Hanyang University)
  • 우혜임 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 김종배 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 최지희 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 김은혜 (한양대학교 식품영양학과) ;
  • 김동술 (식품의약품안전청 식품감시과학팀) ;
  • 박건상 (식품의약품안전청 식품감시과학팀) ;
  • 김은정 (식품의약품안전청 식품감시과학팀) ;
  • 은종방 (전남대학교 식품공학과) ;
  • 엄애선 (한양대학교 식품영양학과)
  • Received : 2012.05.03
  • Accepted : 2012.09.04
  • Published : 2012.12.31

Abstract

This study was conducted to monitor and evaluate microbial contamination during manufacturing process in 6 red pepper powder factories. Red pepper powder samples were taken from manufacturing facilitates, working area and workers' hands to determine sanitary indicator bacteria (SIB) such as aerobic bacteria and coliform group as well as pathogenic indicator bacteria (PIB) such as Staphylococcus aureus, E.coli, Salmonella spp., Listeria monocytogenes, and Bacillus cereus. The results indicated that SIB in primary materials was detected as low as 3 log units and E.coil and Staphylococcus aureus of PIB were detected. After grinding process, aerobic bacteria, fungi, and coliform group increased 52% and 108%, respectively. In final products, PIB was not detected except for one found Staphylococcus aureus by which workers' hands were contaminated. Moreover, UV detectors in all the manufacturers were not able to reduce bacteria. Thus, this data suggest that a stringent safety management be needed to prevent cross contamination, and also reconsider effectiveness of facility.

본 연구는 고춧가루 제조 가공업체를 대상으로 고춧가루의 원료 및 공정별, 제조시설 및 작업자 손, 제조환경에 대한 일반세균, 진균, 대장균군 및 병원성 미생물에 대한 미생물학적 위해도를 조사하였다. 제조공정별 시료에서는 분쇄 공정 후에 높은 오염도가 나타났으며 자외선 살균후에도 미생물 감소에 큰 효과가 나타나지는 않았다. 제조시설 및 작업자 손의 오염은 즉각적인 조치를 강구해야 할 정도의 오염도를 보여 제조시설 소독과 개인위생교육을 실시함으로써 교차오염에 주의할 필요가 있다. 제조환경 조사 결과, 모든 구역에서 오염도가 나타났으며, 특히 청결구역으로 지정되어 있는 내포장실에서 비교적 높은 수준의 오염도가 나타났다. 이에 따라 공기 순환을 통해 공중낙하균을 억제하는 등 청결한 위생관리를 위한 방법이 수립되어야 할 것으로 사료된다.

Keywords

References

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