소의 일중 체온변화 Data Base 구축에 관한 연구

Establishment of Data Base for Body Temperature Change in Cattle

  • 정왕용 (건국대학교 동물생명과학대학) ;
  • 이원현 (건국대학교 동물생명과학대학) ;
  • 이상철 (국립축산과학원) ;
  • 이상락 (건국대학교 동물생명과학대학)
  • 투고 : 2012.08.01
  • 심사 : 2012.08.26
  • 발행 : 2012.08.30

초록

센서 네트워크 및 무선 주파수 식별 기술을 이용하여 가축의 건강상태를 자동으로 모니터링 하기위한 기술에 활용하기 위하여 정상시 소의 체온 data base를 구축하였다. 체온측정을 위해 거세한 홀스타인 수소 3두를 공시하였다. 동물들은 stanchion barn에서 2주간 적응시킨 후 열전대와 recorder 장치를 이용하여 귀, 목, 머리와 심부 4부위의 온도를 9일간 연속 측정하였다. 측정한 체온의 모든 부위는 하루 중 낮 시간에는 체온이 올라가고 다시 저녁시간에는 체온이 떨어지는 패턴을 보였다. 하루중 심부체온은 $36.1^{\circ}C$에서 $38.2^{\circ}C$의 범위에서 변화하였다. 각 피부 온도는 환경온도 변화에 따라 차이를 보였다. 귀, 목, 머리 온도의 하루중 변화는 각각 $28.5{\sim}36.3^{\circ}C$, $28.0{\sim}36.1^{\circ}C$, $28.2{\sim}35.0^{\circ}C$를 나타내었다.

A normal body temperature data base for cattle was established to utilize for automatic monitoring of abnormal body condition of cattle by using sensor network and radio frequency identification technology. Three castrated Holstein cattle (mean body weight: $318{\pm}12kg$) were employed for body temperature measurement. Animals were adapted at the stanchion barn over 2 weeks, and 4 places (skins of ear, neck, head and subcutaneous tissue of neck) of body temperatures were continuously measured through thermocouples and recorder devices for 9 days. All places of body temperatures were fluctuated throughout the day and showed a cyclic pattern, with higher temperature in day time and lower temperature in nigh time. Normal subcutaneous tissue temperature (core temperature) in a day was ranged from $36.1^{\circ}C$ to $38.2^{\circ}C$. Skin temperatures were varied largely with environmental temperature change. Ear, head and neck temperatures varied with $36.3{\sim}28.5^{\circ}C$, $36.1{\sim}28.0^{\circ}C$ and $35.0{\sim}28.2^{\circ}C$, respectively. In this study, we established a basic data base for normal body temperature in cattle. For more effective data base, it would be needed further study.

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참고문헌

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