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Effects of Reusing and the Recommendation Depending on the Satisfaction Rate of Coffee Shop Service Quality

커피전문점 서비스품질 만족이 재 이용 및 추천의도에 미치는 영향

  • 권동극 (성덕대학 호텔관광외식과)
  • Received : 2011.04.26
  • Accepted : 2011.05.13
  • Published : 2011.05.28

Abstract

The purpose was to contribute substantially in terms of marketing strategic planning and implementation of coffee shops. Additionally, the target was set as the favorite coffee shops on the basis of the young people. Through the IPA Matrix, subdividion variable was derived and by using the variables in each quadrant, tested the variables that have significant effect on satisfaction, reuse, and recommendation intentions. The study results showed that there was a significant difference in the importance performance (IPA) difference analysis of coffee shop service quality elements and this proved that empirically, the expectations were different. Additionally, it was evident that there were statistically significant and not statistically significant elements in the relationship between service quality element and the overall satisfaction rate in each elements shown in the IPA. Through this, it was possible to provide the information on what service quality elements to focus and distribute. It was possible to understand that the ultimate goal should be satisfaction since the overall satisfaction positively affects the reuse and intention of recommendation and it was possible to re-confirm the previous studies which stated that overall satisfaction, reuse, and recommendation intentions have a positive influence.

커피전문점의 마케팅 전략수립과 수행측면에 실질적인 기여를 목적으로 하였다. 또한 대상은 젊은이들의 커피전문점 선호를 근거로 표본으로 선정하였다. IPA Matrix를 통한 세분변수들을 도출하고 각 분면에 위치한 변수들을 이용하여 만족도, 재이용, 추천의도에 유의한 영향을 미치는 변수들을 검증하였다. 표적시장별로 차별화된 마케팅전략이 필요하다는 가정에 따라 마케팅 전략운영 측면에서 유용한 정보를 제공하였다. 또한 커피전문점 서비스품질 요소에 대한 중요도-성취도는 유의한 영향이 미칠 것이다라는 가설을 검증하기 위하여 대응표본 t-test와 중요도-성취도 분석과 회귀분석을 실시하였고, 전반적 만족도와 재이용과 추천의도, 재이용과 추천의도의 관계는 유의한 영향이 미칠 것이다는 가설을 검증하기 위하여 회귀분석을 실시하였다. 연구결과는 커피전문점 서비스품질요소의 중요도-성취도 차이 분석에서 유의한 차이를 보였고 이는 각 기대치가 다르다는 것을 실증적으로 보여 주었다. 또한 중요도-성취도 분석에 나타난 각분사면에 서비스품질 요소와 전반적 만족도와 관계에서 유의한 것과 유의하지 않은 것을 알 수 있었다. 이를 통하여 어떤 서비스품질 요소에 역량을 집중하고 배분할 것인지에 대한 정보를 제공할 수 있었다. 전반적 만족은 재이용과 추천의도에 긍정적으로 영향을 미치므로 만족이 궁극적 목표가 되어야함을 알 수 있었으며 전반적 만족도, 재이용, 추천 의도는 긍정적 영향관계라는 선행연구결과를 재확인 할 수가 있었다.

Keywords

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