The development and evaluation of Home Economics teaching.learning process plans by Gagne's instructional events using scaffolding - Focusing on 'nutrition and meal of adolescents' unit in middle school-

가네의 수업사태(instructional event)별 비계설정(scaffolding) 교수전략에 따른 가정과 교수.학습 과정안 개발 및 평가 - 중학교 '청소년의 영양과 식사' 단원을 중심으로 -

  • Received : 2011.02.22
  • Accepted : 2011.06.17
  • Published : 2011.06.30

Abstract

The purpose of this study was to develop home economics(HE) teaching learning process plans by Gagne's instructional events using scaffolding of 'nutrition and meal of adolescents' unit according to the 2007 revised middle school HE curriculum. To achieve this purpose, the teaching learning process plans and worksheets using scaffolding according to Gagne's instructional event were developed for 5 periods, implemented to the 71 middle school students in Busan city, and evaluated by 21 home economics(HE) teachers and 71 middle school students. The content of the teaching learning process plans were composed of the subjects, 'impotance of nutrition and wellness', 'types of function of nutrients, 'Korean dietary reference intakes and characteristics of adolescent nutrition', 'nutrition problems, eating habits, and diet of adolescents', and 'future health and jobs'. HE teachers evaluated that the content of the teaching learning process plans were suitable to the middle school students, teacher's questions were accurate, and the teaching learning process plans were suitable, usable, and easy to implement in middle school HE class. The students who participated in the class were satisfied with the instruction by Gagne's events using scaffolding. They perceived that the contents and process of the instruction were understandable and interesting.

본 연구는 중학교 1학년 가정과의 '청소년의 영양과 식사' 단원에 가네(Gagn$\'{e}$)의 수업사태별로 비계설정을 적용한 교수 학습 과정안을 개발하고 수업을 실행하여 평가하는데 목적이 있다. 이에 '청소년의 영양과 식사' 단원을 중심으로 교수 학습 과정안과 학습자료를 개발하여 71명의 중학생에게 시행되어 평가되었다. 개발된 교수 학습 과정안은 총 5차시로 구성되었으며 주제는 영양과 건강, 6대 영양소의 기능(1차시), 한국인 영양섭취기준과 청소년기의 영양 특징(2차시), 청소년의 하루 식사구성(3차시), 청소년의 영양문제(4차시), 그리고 미래 건강과 직업(5차시)으로 구성하였다. 이 과정안의 특정은 다음과 같다: (1) 가네의 9가지 수업사태별로 각각 다른 비계설정을 적용하여 가정과교사가 수업에 바로 투입할 수 있도록 구체적인 수업방법과 예를 상세히 제시하였다; (2) 매차시마다 기본탐구와 심화탐구로 수행평가와 채점기준표를 개발하여 제시하였다; (3) 학습주제는 '청소년의 생활'에 초점을 맞추었고 매차시마다 2가지 학습주제를 제시하였다. 교수 학습 과정안에 제시된 비계는 모두 45개 이었고 교수 학습 자료는 27개(활동지 14, 읽기자료 6, 수행평가 7)이었다. 이 수업을 받은 중학생들은 수업에서 교사의 설명이 재미있고 알아듣기 쉬웠으며, 학습 자료와 학습 내용이 이해가 잘되어 전반적으로 수업에 만족하는 것으로 응답하였다. 개발된 교수 학습 과정안의 평가에 대해서 21명의 가정과 교사는 중학생의 발달단계에 적합하며, 교사의 질문은 명확하였고, 학습자료를 포함한 학습내용은 이해가 쉬웠으며, 가네의 수업사태에 따른 학습내용이 적합하였고 현장 실행에 유용하고 용이한 것으로 응답하였다.

Keywords