초록
중첩에너지(FGFE)가 방사선조사식품의 판별 특성에 미치는 영향을 연구하고자, 밀과 대두를 시료로 0-5 kGy의 감마선을 조사한 다음 FGFE 처리된 시료의 발광특성(광자극발광, 열발광)과 발아율의 변화를 처리직후와 6개월 저장 후 비교하였다. 조사식품의 스크리닝 방법으로서 두 시료에 대한 광자극발광(PSL) 분석 결과, 비 조사 시료(0 kGy)는 모두 700 photon counts/min 이하의 음성(negative)을 나타내었고, 1 kGy 이상 조사시료는 5,000 photon counts/min 이상의 양성(positive)을 나타내엇다. 그러나 FGFE 처리된 조사시료는 모두 700-5,000 사이의 중간값(intermediate)을 나타내어 FGFE 처리는 조사시료의 광자극 발광을 유의적으로 감소시켰으며, 6개월 저장 후에도 유사한 결과가 유지되었다. 조사식품의 판별확증방법으로서 두 시료에 대한 열발광(TL) 분석 결과, 조사시료와 조사 후 FGFE 처리시료 모두 $150-250^{\circ}C$ 사이에서 발광곡선이 나타났고, TL ratio ($TL_1/TL_2$) 또한 0.1 이상을 보여 조사여부 판별에는 큰 차이가 없었다. 그러나 발광곡선의 온도범위는 FGFE 처리에 따라 $150-200^{\circ}C$에서 $180-230^{\circ}C$로 shift 현상이 나타났으며, 조사시료의 TL 강도 또한 FGFE 처리로써 37-60%의 감소를 보였다. 저장 6개월 후에는 모든 시료구에서 TL 강도가 다소 감소하였으나 조사여부의 판별은 가능하였다. 밀과 대두의 발아율에서 조사시료(5 kGy)는 비 조사 시료 대비 72%를 나타내었으나 FGFE 처리로써 85%로 증가되었다. 저장 6개월 후 조사시료(5 kGy)의 발아율은 63%로 감소하였으나, 조사 후 FGFE 처리시료는 91%의 발아율 증가를 나타내어 이에 대한 보다 구체적인 연구가 필요한 것으로 사료된다.
The aim of this study was to investigate the changes in identification markers of irradiated foods after treatment of the full-overlapped gravitational field energy (FGFE). Wheat and soybean samples were irradiated at 0-5 kGy of Co-60 gamma energy, and analyzed for photostimulated and thermo luminescence characteristics (PSL and TL) and sprouting rate at 0 and 6th month after FGFE treatment. As a screening method for irradiated samples, PSL photon counts (PCs) for the non-irradiated samples appeared negative (<700 PCs), while irradiated samples gave positive (>5,000 PCs). But FGFE-treated irradiated samples appeared intermediate (700-5,000 PCs), showing decreased PCs during storage. The TL analysis on irradiated samples exhibited glow curve peaks in range of $150-200^{\circ}C$ and TL ratio ($TL_1/TL_2$) was also >0.1. Therefore, identification of irradiated samples was possible using thermoluminescence. But the glow curve range of FGFE-treated irradiated samples shifted from $150-200^{\circ}C$ to $180-230^{\circ}C$ and TL intensity was decreased 37-60% resulting from FGFE treatment. After 6 months of storage, all the samples showed a decrease in TL intensity, but identification was still possible. The sprouting rate of irradiated samples decreased by about 72%, whereas that of FGFE-treated irradiated samples showed by about 85%, as compared to non-irradiated samples. More detailed study is required to investigate sprouting phenomena for FGFE-treated samples.