한국조리학회지 (Culinary science and hospitality research)
- 제17권3호
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- Pages.76-88
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- 2011
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
특급호텔 조리사의 푸드 스타일링 인지 및 만족도에 관한 연구
A Study on the Recognition and Satisfaction of Food Styling for Cooks in a Deluxe Hotel
- Kim, Byung-Hee (Lotte Hotel) ;
- Shin, Mee-Hye (School of Food Sciences, Eulji University) ;
- Kang, Kun-Og (Department of Nutrition and Culinary Science, Hankyong National University)
- 투고 : 2011.03.10
- 심사 : 2011.06.02
- 발행 : 2011.06.30
초록
특급호텔 조리사의 푸드 스타일링 인지 및 만족도에 관하여 연구하였다. 조리사들은 조리 시 '음식의 맛(57.7%)'을 가장 중요하게 생각했으며 다음은 '위생 (25.9%)'이었다. 호텔 자체 푸드 스타일링 교육은 35.5%만 수행되고 있었으며 푸드 스타일링 관련 정보는 '잡지 등 정보매체에서 주로 얻는다'고 한 비율이 54.9%로 가장 많았다. 또한 푸드 스타일링에 관하여 조리사들은 '개인적인 발전과 관심(74.7%)'에서 '개인적으로 학습한다(49.6%)'는 비율이 가장 높았다. 음식문화 트랜드에 대한 인지도는 평균
This study surveyed the recognition and satisfaction of food styling for cooks in a deluxe hotel. The most important item for cooks while cooking was 'taste' (57.7%) followed by 'sanitation' (25.9%). For food styling education in hotels, only 35.5% of the hotels surveyed had their own education program, and the media was the main source of food styling information (54.9%). Also, chefs studied food styling(49.6% of respondents) by themselves, for 'personal development'(73.8%). Average scale of recognition of food trends was