초록
본 연구는 클로로겐산의 함량을 측정하기 위한 흡광도 방법을 구축하였으며, 구체적으로는 클로로겐산이 $50^{\circ}C$와 글라이신 및 알칼리 조건하에서 녹색반응이 일어난다는 현상을 이용했다. 녹색형성은 일련의 클로로겐산 농도에 의존성을 가졌다. 본 연구에 따른 클로로겐산의 측정방법을 이용하여 블루베리에 함유된 클로로겐산의 함량을 분석하였다(12.42 mg/g d.w). 이러한 방법은 저가의 비용과 빠른 시간으로 많은 시료를 대량으로 쉽게 클로로겐산의 함량은 측정할 수 있는 효과를 가진다.
We developed a spectrophotometric assay for the quantitative determination of chlorogenic acid based on the formation of green pigment at $50^{\circ}C$ under glycine and alkaline conditions in 96-well plates. The formation of green pigment was linear with a series of chlorogenic acid concentration (0-$300\;{\mu}M$). Using this method, the content of chlorogenic acid (12.42 mg/g dry weight) in the leaves of blueberry was quantified. This method is high-throughput, cost-effective, rapid, and easy to perform.