참고문헌
- 민병준 (2000) 한국의 샘물, 대원사
- 엄재연, 이병선, 김영인, 최종학 (2010) "간척지 인근 지하수를 이용한 대규모 농어업회사 용수공급 가능성 분석 연구", 한국관개배수논문집, 17(1), pp.24-29
- 이승호 (2005) "우리나라 일부지역 약수의 미네랄 함량과 특성에 관한 조사", 서울대보건대학원, 석사학위논문
- 이정자, 김오목, 이병옥, 정유진, 김경태, 최춘석 (2006) "맛있고, 건강한 물의 미네랄 발란스에 관한 연구", 한국물환경학회․대한상하수도학회 공동추계학술 발표회, 대구
- 환경부 (2005) 먹는물 다원화에 대한 정책방안 수립
- APHA, AWWA, WPCF (1985) Standard Methods: For the Examination of Water and Wastewater (16th edition), Washington, USA
- Gaman, P.M., & Sherrington, K.B. (1990) The Science of Food: Introduction to Food Science, Nutrition and Microbiology (3rd ed.), Oxford: Pergamon
- Hashimoto, S., Fujita, M., Furukawa, K., and Minami, J. (1987) "Indices of drinking water concerned with taste and health", Journal of Fermentation Technology, 65(2), pp.185-192 https://doi.org/10.1016/0385-6380(87)90163-4
-
Hoshino, T., Kurata, Y., Terasaki, Y., and Susa, K. (2001) "Mechanism of polishing of
$SiO_{2}$ films by$CeO_{2}$ particles", Journal of Non-Crystalline Solids, 283, pp.129-136 https://doi.org/10.1016/S0022-3093(01)00364-7 - Kolodziej, E. (2004) "The bottled water story - here's what the consumers said!", AWWA Annual Conference and Exposition
- Levallois, P., Grondin, J. and Gingras, S. (1999) "Evaluation of consumer attitudes on taste and tap water alternatives in Quebec", Water Science and Technology, 40(6), pp.135-139 https://doi.org/10.1016/S0273-1223(99)00549-1
- Whelton, A. J., Dietrich, A. M., Burlingame, G. A., Schechs, M., & Duncan, S. E. (2007) "Minerals in drinking water: Impacts on taste and importance to consumer health", Water Science and Technology, 55(5), pp.283-291 https://doi.org/10.2166/wst.2007.190