DOI QR코드

DOI QR Code

A Statistical Study on the Quality Control of Environment-friendly Agricultural Products in School Meal

학교급식의 친환경 농산물 품질관리에 관한 통계적 연구

  • Yim, Dong-Bin (Department of Computer Science and Statistic, Chosun University)
  • 임동빈 (조선대학교 컴퓨터통계학과)
  • Received : 2011.03.08
  • Accepted : 2011.03.21
  • Published : 2011.06.30

Abstract

This study was performed in order to examine the statistical quality control of environmentally-friendly agricultural products(EF AP) and they using school meal service whether to be influences to EF AP recognition of it's parents. As a results of above research, we can make a conclusion the elementary and middle school meal service using the EF AP leads to the recognition change to parents affirmatively in Jeollanam-do.

Keywords

References

  1. 전라남도교육청 "초.중등학교 일람표; 각급 학교 학생수 현황", 2010.
  2. 교육과학기술부 "학교급식 기본방향", 2010.
  3. K. H. Rose, "Project quality control: Why, What and How", Fort Lauderdale, Florida: J. Ross Publishing. p. 41, 2005.
  4. 국립농산물 품질관리원, "농산물품질관리연보", 2010.
  5. 교육과학기술부, "전국 초.중.고 학교급식 현황", 2010.
  6. 전라남도교육청, "전라남도교육청 통계연보" 2010.
  7. 국립농산물 품질관리원, "친환경농산물의 종류 및 기준", 2010.
  8. 교육과학기술부, "우수농산물 학교급식 공급방안", 2010.
  9. 신철노, 김진석, "친환경농산물의 인증제도 및 정책에 대한 소비자 인지도 조사 연구", 농업 생명과학연구 43권 3호, 2009.
  10. 김창길, 김태영, 이해춘, "퍼지의사결정기법을 이용한 친환경농산물의 속성별 가치분석", 농업 경제연구 47권 1호, 2006.
  11. 한국통계학회, "통계품질관리 표준매뉴얼 작성 학술 연구; 국가통계 작성기관의 자체적인 품질관리를 위한 지침서", 2003.