Kimchi Intake Patterns and Preferences among Elementary School, Middle School, and High School Students in Rural Areas - Focusing on the School in Chungbuk Province -

농촌지역 초중고 학생들의 김치 섭취실태 및 기호도 분석 - 충청북도에 위치한 학교를 중심으로 -

  • Moon, Sung-Won (Dept. of Hotel & Foodservice Culinary arts, Youngdong University) ;
  • Lee, Myung-Ki (Traditional Food Research Center, Korea Food Research Institute) ;
  • Na, Tae-Kyun (Traditional Food Research Center, Korea Food Research Institute)
  • 문성원 (영동대학교 호텔외식조리학과) ;
  • 이명기 (한국식품연구원 산업진흥본부 전통식품연구단) ;
  • 나태균 (한국식품연구원 산업진흥본부 전통식품연구단)
  • Received : 2010.10.28
  • Accepted : 2011.01.15
  • Published : 2011.01.31

Abstract

The purpose of this research is to examine the awareness and preference for a variety of Kimchi and Kimchi intake patterns among the students living in Chungbuk province. Four hundred samples, consisting of elementary, middle, and high school students, were surveyed; and a total of 366 usable, completed copies of the questionnaire were used for the research. The collected data were statistically analyzed using SPSS 10.0. The results of the analysis were as follows: First, Kimchi was considered traditional (24.3%), nutritious (20.5%), fermented (l9.2%), and healthy (16.1%). Second, the main reason Kimchi was preferred was its "hot taste" (25.4%), "chewy texture" (17.4%), and "sour taste" (14.0%). The students preferred their Kimchi a little hot, moderately salty, and properly fermented with a moderate amount of seasoning and did not care much about any particular parts of Kimchi. Third, 75.4% of the students ate Kimchi more than twice a day, and 78.0% of the students consumed more than 3 pieces($2.5{\times}3.0cm$) of Kimchi per meal. Fourth, elementary students wanted the school foodservice to develop bite-sized Kimchi while middle school students wanted to eat their favorite parts of Kimchi without the fishy smell. High school students wanted to eat cool and fresh Kimchi. Finally, the students wanted Kimchi to contain the following fruit and vegetables: pears (48.9%), apples (34.2%), and pineapples (30.0%), young radishes (44.9%), turnips (37.5%), and sesame leaves (34.9%). This study concludes that it is necessary to educate young students about traditional Korean food culture, serve them various types of Kimchi, change the service style, and develop new Kimchi recipes to increase Kimchi intake in school foodservices.

본 연구의 목적은 농촌지역의 초중고 학생들을 대상으로 김치에 대한 인식 및 기호도와 섭취 실태를 조사하는 것이다. 이를 위해 충북지역에 살고 있는 400명의 초중고 학생을 대상으로 설문조사를 실시하였으며 사용가능한 총 366부를 분석자료로 사용하였다. 수집된 데이터는 SPSS 10.0을 이용하여 통계적 분석을 실시하였다. 분석결과를 살펴보면 다음과 같다. 첫째, 김치에 대한 인지도에 대해 한국의 전통식품(24.3%), 영양식품(20.5%), 발효식품(19.2%), 건강식품(16.1%)으로 인식하는 것으로 나타났다. 둘째, 김치를 좋아하는 이유에 대해 "매운맛"(25.4%), "아삭아삭한 씹는 질감"(17.4%), "신맛"(14.0%)의 순으로 나타났으며, 김치의 선호도에 있어 "보통 매운맛", "약간 짠맛", "잘 익은 김치", "보통 양념 양", "부위상관없이" 김치를 선호하는 것으로 나타났다. 셋째, 김치섭취실태의 경우 전체응답자의 75.4%가 "하루 2번 이상", 78.0%가 한 끼 식사 시 "3조각 이상"($2.5cm{\ast}3.0cm$) 섭취하는 것으로 나타났다. 넷째, 학교급식 김치개발을 위해 초등학생의 경우 "크기가 작아서 한입에 먹기 좋게", 중학생의 경우 "내가 좋아하는 배추부위 이용"과 "젓갈 같은 비린내가 나지 않게", 고등학생의 경우 "차갑고 시원하게"가 높게 나타났다. 마지막으로 김치에 첨가하고 싶은 과일의 경우 배(48.9%), 사과(34.2%), 파인애플(30.0%)이 높게 나타났다. 채소의 경우 열무(44.9%), 무(37.5%), 깻잎(34.9%)이 높게 나타났다. 본 연구를 토대로 김치의 섭취 증가를 위해 지속적인 전통음식문화 교육, 배식종류 다양화와 방법의 변화 및 새로운 학교급식용 김치개발이 필요한 것으로 생각된다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 농림수산식품기술기획평가원