Development of a Training Program for Hotel Banquet Service Employees

호텔연회 서비스종사원의 교육프로그램개발을 위한 연구

  • Received : 2010.06.29
  • Accepted : 2010.10.25
  • Published : 2011.01.31

Abstract

This study systematically analyzes job descriptions of hotel banquet service employees using DACUM. The expert group involved in the content analysis was comprised of 6 F&B managers working at deluxe level hotels. The period for this study was from May to June in 2010, and a group interview, an individual self fill-out together with a personal interview were carried out. Findings from the analysis were as follows; job duties for hotel banquet service employees extended to pre-task, on-task and post-task for each banquet function, safety management, guest encounter and self development. They included 49 specific job tasks which were divided into 5 different categories; 16 pre-task, 13 on-task, 10 post-task, 4 safety management and 6 guest encounter and self development It is suggested from the findings that advance training should be carried out for pre, on and post tasks.

본 연구는 Dacum을 활용하여 현재 호텔연회 서비스종사원이 수행하는 업무를 체계적으로 분석하였다. 분석협조자인 호텔식음료전문가는 특급호텔 현직식음료매니저 6명으로 구성하였다. 연구기간은 2010년 5월에서 6월까지이며 집단조사, 개별서면조사, 개별면담조사를 실시하였다. 이를 통해 호텔연회 서비스종사원의 직무의 정의와 책무와 수행 작업을 도출하였다. 또한 호텔연회 서비스종사원에 필요한 수행 작업의 중요도, 난이도, 수행 빈도를 도출하 였다. 연구 결과를 살펴보면 호텔연회 서비스종사원의 직무영역에는 연회행사 전 업무, 연회행사 중 업무, 연회행사 후 업무, 연회장 안전관리, 고객응대 및 자기개발이 있는 것으로 나타났다. 호텔연회 서비스종사원의 수행 작업은 총 49개로 연회행사 전 업무에서 16개, 연회행사 중 업무에서 13개, 연회행사 후 업무에서 10개, 연회장 안전관리에서 4개, 고객응대 및 자기개발에서 6개가 있는 것으로 나타났다. 본 연구를 통해 도출된 시사점은 중요도와 수행 빈도가 높은 직무영역인 연회행사 전 업무, 연회행사 중 업무, 연회행사 후 업무에 대해 우선적인 교육이 이루어질 필요가 있다.

Keywords