DOI QR코드

DOI QR Code

Effects of Feeding Whole-Crop Barley Silage and Corn Silage on Nutrients Availability, Growth Performance and Blood Parameters in Korean Black Goats

청보리사일리지 및 옥수수사일리지 급여가 육성기 재래 흑염소의 영양소 이용률, 성장 및 혈액성상에 미치는 영향

  • Park, Min-Ki (School of Animal Life & Environment Sci. Hankyong National University) ;
  • Jo, Ik-Hwan (Department of Animal Resources, Daegu University) ;
  • HwanBo, Soon (Department of Animal Resources, Daegu University) ;
  • Ahn, Jong-Ho (School of Animal Life & Environment Sci. Hankyong National University)
  • 박민기 (한경대학교 동물생명환경과학부) ;
  • 조익환 (대구대학교 동물자원과학과) ;
  • 황보순 (대구대학교 동물자원과학과) ;
  • 안종호 (한경대학교 동물생명환경과학부)
  • Received : 2011.09.28
  • Accepted : 2011.10.25
  • Published : 2011.12.31

Abstract

This study examined the effects of feeding whole-crop barley silage (BS), corn silage (CS) and the mixture of BS and CS (CB) on feed consumption, daily gain, nutrients apparent digestibilities and blood parameters in order to investigate the feed evaluation in Korean black goats. BS, CS, and CB were fed to twelve Korean black goats, which were allocated into three groups in metabolic cages according to the latin-square design. As a result, dry and organic matter intakes for goats per day have shown a tendency to decrease in the order of CS, CB and BS, but there were no significant differences. We also found a similar tendency when the intakes of crude protein, crude fat, and non-fiber carbohydrates (NFC) were examined. However, ADF and NDF consumptions showed a decreasing tendency in the order of CB, BS and CS. Dry matter intakes per metabolic body weight showed the decreasing tendency in the order of CS (57.6g), CB (53.8g) and BS (52.7g), however with no statistical differences. Average daily gain of 64.2 g in CB was significantly higher than the other groups (42.0g to 46.0g). Nitrogen intakes and nitrogen retention showed a decreasing tendency in the order of CS, CB and BC. Nevertheless, nitrogen retention in CS group was higher by 30% than that of the BC group with p<0.05. Apparant digestibilities of dry and organic matters were 72.6 and 72.8% for the CS group respectively, which were significantly higher than those of the BS group (67.5 and 69.0%) and the CB group (66.0 and 67.1%). In conclusion, the results of this study demonstrated that the CS group showed more positive feed consumption, digestibility, and nitrogen retention in Korean black goats than those of BS group. The CB group, however, showed similar results to the results of the CS group.

본 연구는 청보리사일리지 및 옥수수사일리지를 흑염소에 급여하였을 때, 사료섭취량, 일당증체량, 외관상 영양소소화율, 질소 축적율 및 혈액 성상에 미치는 영향을 조사하여 흑염소에 대한 청보리사일리지의 사료가치 평가 자료로 활용하는데 목적을 두고 실시하였다. 공시가축은 흑염소 12두(male)를 3처리구 {T1: 옥수수 사일리지 급여구, T2: 청보리사일리지 급여구, T3: 옥수수+청보리사일리지 급여구)로 나누어 처리구당 4두씩 개체별 대사케이지에 라틴방각법으로 실시하였으며 그 결과는 다음과 같다. 1일 두당 건물 및 유기물 섭취량은 옥수수사일리지 급여구, 옥수수+ 청보리사일리지 급여구, 청보리사일리지 급여구 순으로 낮아졌지만 유의한 차이는 인정되지 않았다. 이러한 경향은 조단백질, 조지방(ether extracts) 및 NFC 섭취량에서도 유사한 경향을 나타내었으나 ADF와 NDF 섭취량은 옥수수+청보리사일리지, 청보리사일리지, 옥수수사일리지 순으로 낮아졌다. 대사체중 당 건물섭취량과 체중에 대한 건물섭취 비율은 옥수수 사일리지 급여구(각각 57.6 g과 2.8%), 옥수수+청보리사일리지 급여구(각각 53.8 g과 2.7%), 청보리사일리지 급여구(각각 52.7 g과 2.6%)의 순으로 낮아졌지만 유의적인 차이는 나타나지 않았으나(p>0.05), 일당 증체량은 옥수수사일리지 급여구가 64.2 g으로 다른 처리구의 42.0~46.0 g 보다 유의하게 높았다(p<0.05). 질소섭취, 분과 뇨를 통한 질소 배출은 옥수수사일리지 급여구, 옥수수+청보리사일리지 급여구, 청보리사일리지 급여구 순으로 낮아졌지만 유의성은 나타나지 않았다. 질소축적량과 질소축적율도 옥수수 사일리지 급여구가 각각 2.6 g와 30.0%로 청보리사일리지 급여구(각각 2.0 g와 26.0~26.9) 보다 유의하게 높았다(p<0.05). 외관상 건물과 유기물소화율은 옥수수사일리지 급여구가 각각 72.6과 72.8%로 청보리사일리지 급여구(각각 67.5와 69.0%)와 옥수수+청보리사일리지 급여구(각각 66.0과 67.1%) 보다 유의하게 높게 나타났다(p<0.05). 이상의 결과를 종합해 볼 때, 옥수수사일리지 급여구가 청보리사일리지 급여구보다 흑염소의 사료섭취량, 소화율 및 질소축적율에서 우수하지만 옥수수와 청보리사일리지를 혼합하여 급여하면 옥수수사일리지에 크게 뒤지지 않는 것으로 나타났다.

Keywords

References

  1. 김원호, 서 성. 2006. 총체보리를 중심으로 한 동계사료작물의 재배 및 이용 기술. 한국초지학회 2006년 학술 심포지엄. pp37-57.
  2. 김원호, 서 성, 윤세형, 김기용, 조영무, 박태일, 고종민, 박근제. 2003. 사일리지용 우량 보리품종 선발 2. 사료가치 및 TDN 수량. 한국초지학회지 23(4):283-288. https://doi.org/10.5333/KGFS.2003.23.4.283
  3. 김광국, 조익환, 황보순. 2007. 총체보리 사일리지를 첨가한 유기 TMR 급여가 흑염소의 사료섭취량, 영양소 소화율 및 혈액성상에 미치는 영향. 한국유기농업학회지 15(4):413-424.
  4. 농림수산식품부. 2011. 2011년 조사료생산․이용 기술지도 교본.
  5. 농촌진흥청. 2007. 흑염소 기르기 표준영농교본-159.
  6. 문희철. 1975. 한국재래산양의 성장에 따른 혈청 화학치의 변동. 대한수의학회지. 15(2): 187-197.
  7. 송해범, 조익환, 전문장, 박용구, 홍기창, 박노찬, 도재철, 임해수. 1999. 염소 사육농가의 소득향상 방안에 관한 연구. 농림부
  8. 육종융, 이남형. 1971. 사료 이용성에 대한 한우와 재래산양과의 비교 연구. 한국축산학회지 13(4):300-306.
  9. 조익환. 2008. 보리와 헤어리 베치의 단, 혼파 재배 시 우분뇨의 시용에 따른 생산성과 사료가치의 평가. 한국유기농업학회지 16(2):219-230.
  10. 최순호, 황보순, 김상우, 상병돈, 김영근, 조익환. 2006. 맥주박 첨가 섬유질 배합사료가 거세흑염소의 생산성 및 영양소 이용율에 미치는 영향. 한국초지학회지 26(4):199-206. https://doi.org/10.5333/KGFS.2006.26.4.199
  11. 황보순, 조익환, 정기웅, 김원호, 임영철, 김종덕. 2010. 동계사료작물과 혼파한 총체보리 silage 급여가 흑염소의 사료섭취량, 영양소 소화율 및 혈액성상에 미치는 영향. 초지조사료학회지. 30(1): 49-58. https://doi.org/10.5333/KGFS.2010.30.1.049
  12. A.O.A.C. 1995. Official Methods of Analysis. 16th ed. Association of Official Analytical Chemists. Washington, D. C.
  13. Boutouba, A., J.L. Holechek, M.L. Galyean, G. Nunez-Hernadez, M. Wallace and Cardenas, M. 1990. Influence of two native shrubs on goat nitrogen status. J. Range Manage. 43:530-534. https://doi.org/10.2307/4002358
  14. Greenhalgh, J.F.D. and F. W. Wainman. 1979. The utilization of energy in conserved forage. Forage conservation in the 80's Occasional Symposium. No. 11. Brit. Grassland Sci. 121-129.
  15. Holecheck, J.L. and M. Vavra. 1982. Forage intake by cattle on forest and grassland ranges. J. Range Managt. 35(6):737-740. https://doi.org/10.2307/3898252
  16. Kadzere, C.T. and R. Jingura. 1993. Digestibility and nitrogen balance in goats given different levels of crushed whole soybeans. Small Rumin. Res. 10:175-180. https://doi.org/10.1016/0921-4488(93)90060-U
  17. Lallo, C.H.O. 1996. Feed intake and nitrogen utilisation by growing goats fed by-product based diets of different protein and energy levels. Small Rumin. Res. 22:193-204. https://doi.org/10.1016/S0921-4488(96)00890-5
  18. Manninen, M., S. Sankari, L. Jauhiainen, T. Kivinen, P. Anttila and T. Soveri. 2008. Effects of outdoor winter housing and feeding level on performance and blood metabolites of suckler cows fed whole-crop barley silage. Livestock Science 115:179-194. https://doi.org/10.1016/j.livsci.2007.07.014
  19. Mitruka, B.W. and H.M. Rawnsley. 1977. Methods in clinical Biochemistry. Reference values in normal and experimental animals. In: Clinical Biochemistry and Haematology, Vol. 55, No. 5.
  20. Moorby, J.M., P.R. Evansk, and N.E. Young. 2003. Nutitive value of barley/kale bi-crop silage for lactating dairy cows. Grass and Forage science. 58:184-191. https://doi.org/10.1046/j.1365-2494.2003.00370.x
  21. NRC. 1981. Nutrient requirements of goats, National academy of sciences - National research council, Washington D. C.
  22. Nunez-Hernadez, G., J.L. Holecheck, J.D. Wallace, M. L. Galyean, A. Tempo, R. Valdez and M. Cardenas. 1989. Influence of native shrubs on nutritional status of goats : nitrogen retention. J. Range Manage. 42:228-232. https://doi.org/10.2307/3899479
  23. SAS. 2000. SAS/STAT(R) User's guide (Release 8.1 ed.). Statistics, SAS Inst, Inc., Cary, NC.
  24. Steel, R.G.D. and J.H. Torrie. 1980. Principles and procedures of statistics: A biometrical approach (2nd Ed.). McGraw-Hill Bok Co., New York.
  25. Stone, W.C. 1999. The effect of subclinical rumen acidosis on milk component. Pages 40-46 in Proc. Cornell Nutr. Conf. Feed Manuf., Syracuse, NY. Cornell Univ., Ithaca, NY.
  26. Turner, K.E., S. Wildeus and J.R. Collins. 2005. Intake, performance, and blood parameters in young goats offered high forage diets of lespedeza or alfalfa hay. Small Rumin. Res. 59:15-23. https://doi.org/10.1016/j.smallrumres.2004.11.007
  27. Van Soest, P.J., Robertson, J.B. and B.A. Lewis. 1991. Methods for dietary fiber, neutral detergent fiber, and non-starch polysaccharides in relation to animal nutrition. J. Dairy Sci. 74:3583-3597. https://doi.org/10.3168/jds.S0022-0302(91)78551-2