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Effect of Harvest Time on Yield and Feed Value of Whole Crop Barleys with Different Awn Types

망 특성이 다른 청보리의 수확시기별 수량 및 사료가치

  • 송태화 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 한옥규 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 윤성근 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 박태일 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 김기종 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부)
  • Received : 2011.09.16
  • Accepted : 2011.11.07
  • Published : 2011.12.31

Abstract

This study was conducted to obtain basic a information on growth characteristics, productivity, and feed values of whole crop barleys with different awn types. The field experiments were conducted on land at Iksan, Jeollabuk-do province in Korea for one year. Six barleys with three different awn types, such as Youngyang (rough), Yuyeon (hood), Youho (hood), Iksan449 (hood), Iksan456 (hood), and Iksan448 (awnless), were used in this study. Barleys were harvested on five growth stages after (DAH); 20 days after heading (20 DAH), 25 DAH, 30 DAH, 35 DAH, and 40 DAH. Heading was earlier in Yuyeon (April 22), while was later in Iksan448 (April 29). The maximum dry matter and total digestible nutrients (TDN) yields, 11.8 and 8.1 ton per ha, respectively, was recorded in Ikan456 harvested at 35~40 DAH, followed by Youngyang, Yuyeon, Iksan448, Youho and the lowest in Iksan449. They were increased significantly with advancing crop maturity. Crude protein content was the highest in Iksan448 (10.9%) and the lowest in Youho (9.7%) and that was decreased significantly with late harvest. Total digestible nutrients (TDN) and relative feed value (RFV) were the highest in Iksan448 (73.0%, 183.8, respectively) and the lowest in Iksan456 (68.0%, 135.4, respectively) and they were increased significantly with late harvest. The mean RFV evaluated by awn types was the highest in Iksan448 (183.8) of awnless, the lowest in Youho (149.5) and Iksan456 (135.4), indicated the insufficiency of hooded type barleys as good fodder use. Therefore, in this study suggest that hooded barley should improve forage productivity as well as quality.

본 연구는 가축의 기호성을 향상시키기 위하여 개발된 삼차망, 무망 등 망이 퇴화된 청보리 품종(계통)의 수확시기별 생산성과 사료가치를 검토하여 청보리 생산, 이용 및 육종에 유용한 정보를 얻고자 일반망인 영양보리, 삼차망인 유연보리, 유호보리, 익산449호, 익산456호, 무망인 익산448호 등 6품종(계통)을 공시하고, 각 품종별로 출수 후 20일부터 5일 간격으로 5회에 걸쳐 수확하여 생산성 및 사료가치를 분석한 결과는 다음과 같다. 출수기는 삼차망인 유연보리가 4월 22일로 가장 빨랐고, 무망인 익산448호가 4월 29일로 가장 늦었다. 초장은 익산456호가 116 cm로 가장 컸고, 유연보리가 98 cm로 가장 짧았다. 건물수량은 일반망인 영양보리와 삼차망인 익산456호가 각각 11.4톤/ha 및 11.8톤/ha, TDN 수량도 두 품종이 8.1톤/ha으로 가장 많았으나 무망인 익산448호는 건물수량이 9.7톤/ha, TDN 수량이 7.1톤/ha으로 중간 수준이었고, 삼차망인 유호보리와 익산449호는 낮았으며, 이들 수량은 수확시기가 늦어짐에 따라 증가하였다. 조단백질 함량은 무망인 익산448호 및 유연보리가 각각 10.9%, 10.7로 가장 높았고, 영양보리, 익산449 호, 익산456호는 10.0%로 약간 낮았으며, 유호보리가 9.7%로 가장 낮았는데, 이는 수확시기가 늦어짐에 따라 감소하였다. TDN (%)과 RFV는 익산448호가 각각 73.0%, 183.8로 가장 높았고, 익산456호가 각각 68.0%와 135.4로 가장 낮았으며, 이는 수확시기가 늦어질수록 증가하였다. 또한 망 특성별로 본 평균 TDN 함량과 RFV는 무망인 익산448호가 가장 높았고, 삼차망인 익산456호가 가장 낮았다.

Keywords

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