The Effects of the Characteristics of Coupons Purchased through a Social Shopping Site upon Customer Satisfaction and Future Behavior Intention - Focusing on Family Restaurants -

Social Shopping Site를 통해 구입한 외식업체 쿠폰 특성이 고객만족도와 향후 행동의도에 미치는 영향 - 패밀리레스토랑을 중심으로 -

  • Song, Min-Kyung (Dept. Culinary & Foodservice Management, Kyung Hee University) ;
  • Yoon, Hye-Hyun (Dept. Culinary.Service Management, Kyung Hee University)
  • 송민경 (경희대학교 대학원 조리외식경영학과) ;
  • 윤혜현 (경희대학교 조리.서비스경영학과)
  • Received : 2011.08.18
  • Accepted : 2011.11.17
  • Published : 2011.12.31

Abstract

The purpose of this study was to understand the effect of the characteristics of coupons purchased through a social shopping site upon customer satisfaction and future behavior intention. Based on total 332 samples who had bought franchise restaurant coupons and used them before, this study reviewed reliability and fitness of the research model and verified total 4 hypotheses with AMOS and SPSS program. The hypothesized relationships among the models were tested simultaneously by using a structure equation model(SEM). The proposed model provided an adequate fit to the data, ${\chi}^2$=309.795(df=103, p<.001), CMIN/DF=3.008, RMR=.103, GFI=.912, NFI=.927, CFI=.950, RMSEA=.074. The result showed that the coupon proneness(${\beta}$=.645) and price sensitivity(${\beta}$=-.315) had a significant influence on restaurant satisfaction(p<.001) and only coupon proneness(${\beta}$=1.040) had a significant influence on coupon satisfaction(p<.001). Also, restaurant satisfaction had a positive significant influence on restaurant customers' revisit intention(${\beta}$=.603, p<.001) and coupon users' repurchase intention(${\beta}$=.335, p<.001). Furthermore, coupon satisfaction had a positive significant influence on coupon repurchase intention(${\beta}$=.353, p<.001) but had a negative significant influence on restaurant revisit intention(${\beta}$=-.263, p<.001). Limitations and future research directions were also discussed.

본 연구는 Social Shopping Site를 통해 구입한 외식업체의 쿠폰 특성이 레스토랑, 쿠폰 등에 대한 고객만족도와 향후 행동의도에 미치는 영향에 대해 고찰하였다. 실증연구를 위해 확보된 332개의 표본을 바탕으로 연구모형의 신뢰성, 적합성 등을 검토하였고, 구조방정식 모형을 사용하여 4개(세부가설 포함 총 8개)의 가설을 검증하였으며, 최종모형의 적합도는 ${\chi}^2$=309.795(df=103, p<.001), CMIN/DF=3.008, RMR=.103, GFI=.912, NFI=.927, CFI=.950, RMSEA=.074로 조사되었다. 연구 결과 레스토랑 고객만족에는 쿠폰이용성(${\beta}$=.645), 가격민감성(${\beta}$=-.315)이, 쿠폰 만족에는 쿠폰이용성(${\beta}$=1.040)만이 유의한(p<.001) 영향을 주는 것으로 나타났다. 또한 레스토랑 고객만족은 향후 쿠폰 재구매(${\beta}$=.335)와 레스토랑 재방문(${\beta}$=.603) 모두에 유의한(p<.001) 영향을 주었으며, 구매한 쿠폰의 만족 역시 쿠폰 재구매(${\beta}$=.353)와 레스토랑 재방문(${\beta}$=-.263)에 유의한 (p<.001) 영향을 주는 것으로 나타났다. 이를 통해 쿠폰을 이용하면서 느낀 즐거움과 인지된 금액 절감 정도가 레스토랑 이용 고객에게 만족을 주는 요소이며, 레스토랑 이용 시 만족한 고객은 추후 다른 쿠폰의 재구매와 레스토랑을 재방문 하고자 하는 의도가 있으나, 쿠폰을 재구매 하기보다는 쿠폰 없이도 레스토랑을 재방문 하고자하는 의도가 더욱 높은 것으로 나타났다. 또한 구매한 쿠폰에 만족한 소비자라도 레스토랑은 재방문 하지 않으려 한다는 것으로 조사되었다.

Keywords