초록
흡연은 전신건강 뿐 아니라 구강건강에도 유해하여 구강암과 치주염의 발생, 창상치유 지연, 치아상실 등과 관련성을 가지는 것으로 알려져 있다. 이미 흡연과 구강건강의 관련성에 대한 연구가 많이 있지만, 구강건강에 대한 인식도나 위생관리 등 흡연 외의 다양한 요소가 구강건강에 영향을 줄 수 있으며 타액 분비나 구취처럼 흡연과의 관련성이 확실히 밝혀지지 않은 부분도 존재한다. 그러므로 구강위생에 대한 인식 수준이 상대적으로 높고 추적조사가 용이한 치과대학생이라는 집단에서 흡연자와 비흡연자의 구강건강을 상태를 장기적, 포괄적으로 비교한다면 흡연이 구강건강에 미치는 영향을 보다 명확하게 확인할 수 있을 것이다. 본 연구는 장기적 연구에 앞서 치과대학생 중 흡연자들의 흡연 특성을 파악하고, 흡연자들과 비흡연자들의 전반적인 구강건강상태를 비교하여 보고하고자 하였다. 2010년 4월 21일부터 2011년 4월 20일까지 단국대학교 치과대학 치의학과에 재학 중인 1학년부터 4학년까지의 남학생 224명 중 지원자 192명(85.7%)을 대상으로 하여 설문지 조사와 임상검사를 시행하였다. 설문지조사에는 흡연 양태, 음주, 니코틴의존도, 구강위생관리, 간이심리검사가 포함되었고 임상검사에는 치아 및 치주 상태, 니코틴 착색, 타액분비량, 전기 미각역치, 구취에 대한 평가가 시행되었다. 본 연구에서, 흡연자군은 금연자군, 비흡연자군에 비해 연령이 약간 높고, 음주를 하는 경우가 많았으며 알코올섭취량도 많았다(p<0.05). 세 군은 타액분비율, 구취, 전기미각역치 등의 임상조사에서는 유의한 차이를 보이지 않았으나, 양치질 횟수나 치과방문 횟수에 차이가 없음에도 불구하고 우식경험영구치율(DMFT rate), 치주가료필요 정도 및 니코틴 착색 정도에 있어서 흡연자군과 비흡연자군 사이에는 차이가 관찰되었다(p<0.05). 본 연구의 피검자들이 평균 25세로서 흡연자군이라 해도 흡연기간이 길지 않고 흡연량이나 니코틴의존도가 낮은 수준임에도 불구하고 치주조직에는 이미 유해한 효과를 주고 있다고 판단된다. 기초 자료 분석이지만 흡연은 치주조직에 신속히 영향을 미치므로 금연 치료를 조기에 시행할 필요가 있다.
Tobacco smoking is a major risk factor of systemic health and also impairs oral health, which is related to development of oral cancers, periodontitis, delayed wound healing, tooth loss, failure of implant, etc. Aside from smoking, many other risk factors can be related to oral health and long-term effects of smoking on salivary flow and taste threshold are still in controversy. Authors considered dental students to be an appropriate group with good oral hygiene for a long-term study to reveal effects of smoking on oral health. This study was performed to compare smoking patterns and current oral health conditions between smokers and nonsmokers in dental students prior to long-term evaluation. 192 volunteers (85.7%) of 224 male dental students in Dankook University were evaluated through questionnaires and clinical examination in 2010. Questionnaires included smoking pattern, alcohol use, nicotine dependence, preventive care, psychological profile and clinical examinations comprised assessment of teeth or periodontal status, nicotine pigmentation, salivary flow, electrical taste thresholds and halitosis. From the study, (current) smokers were older, and drank more frequently with more alcohol intake compared to former smokers and nonsmokers(p<0.05). There was no significant difference among them in salivary flow rate, halitosis and electrical taste threshold. However, there was significant difference in DMFT rate, periodontal treatment need, nicotinic pigmentation between smokers and nonsmokers(p<0.05), irrespective of their levels of preventive care. The smokers in this study, who are young dental students with relatively shorter duration of smoking, less use of cigarettes and low level of nicotine dependence, did not reveal significant impairment of oral health. However, their oral health was found to be relatively impaired compared to nonsmokers', which suggests negative effect of smoking on the oral health and a need of smoking cessation.