Abstract
This study was conducted to provide the basic data for the health management of the primary school, by finding and analyzing the factors affecting the degrees of atopic dermatitis symptom's severeness. The subjects of our study were collected 273 pupils mothers, whose children are undergoing through the atopic symptoms. The investigation process took the entire month of the November in 2006. The result of the older the pupils, the severer their symptoms(p<0.05). The longer the period(p<0.01), the more widely spread over the body, and the severer the symptoms(p<0.01). In the dietary habit, the more meat they eat, the severer the symptom(p<0.05). and in relation to the eating the food outside home, the more frequently they eat the fast-food, the severer the symptom. In the multiple logistic regression analysis, using the degrees of atopic dermatitis symptom's severeness as the dependent variables. it is discovered that the longer infection period they have and the more frequently they have the fast-food, the severer the symptom of the atopic dermatitis. The parent's love for the child, the monthly cost for the management of the infection, and the parent's feeling toward the child, can have a greate influence on the physical health, the feelings and the relation with the friends of the infected child, when the child shows the symptoms of scratching his skin. The conclusions of When all the results above are put together, the dietary habit of eating the meals mostly prepared with the meat should be corrected, and the education to form the pupil's right dietary habit, such as, putting the limit on the fast-food, must be made, in order to prevent the symptom of the atopic dermatitis from getting worse. And by the recognizing the atopic dermatitis as the family health problem, the comprehensive family health management, including the mother should be made.
본 연구는 아토피의 증상정도에 영향을 미치는 요인을 분석하여 초등학생들의 건강관리에 도움을 주는 기초자료를 제시하고자 시도된 연구이다. 연구의 대상자로는 아토피 피부염의 있는 학생의 어머니 273명을 대상으로 하였고 2006년 11월 한 달 간 조사하였다. 연구결과는 연령이 증가할수록 아토피 피부염의 중증도가 높았다(p<0.05). 유병기간이 길수록(p<0.01), 전신에 아토피 증상을 보일수록 중증도가 심했고(p<0.01), 식생활 습관에 있어서는 육식을 많이 할수록 피부염의 증상이 심했으며(p<0.05), 패스트푸드를 자주 섭취할수록 증상이 심해졌다(p<0.05). 아토피성 피부염의 증상정도를 종속변수로 다중 로지스틱 회귀분석을 실시한 결과, 유병기간이 길수록, 패스트푸드 섭취가 잦을수록 아토피 피부염의 증상이 심하였다. 아토피 피부염의 증상이 심할수록 치료를 위한 어머니의 노력정도나 아토피 피부염으로 인해 자녀가 긁기 증상을 보일 때의 애정도, 월평균 관리비용, 부모정서 및 학생의 신체건강 정서 교우관계에 미치는 영향이 큰 것으로 나타났다. 결과적으로 아토피 피부염의 증상악화를 예방하기 위해서는 육식 위주의 식생활 습관의 교정과 패스트푸드 섭취 제한 등 올바른 식생활 습관을 형성하기 위한 교육을 실시하고 또한 아토피 피부염은 가족 전체의 문제로 인식하여 어머니를 포함한 가족 모두를 대상으로 건강관리가 이루어져야 한다.