Abstract
There is always die roll in fine blanking parts which is able to have 100% clean shear surface. In this paper the change of die roll size was studied by fine blanking tryout in order to minimize die roll size. Various die inserts with different die chamfer were machined, fine blanking die was manufactured and tested. The die roll sizes of fine blanking samples were measured and the tendency of thickness directional die roll size was comprehended. This result will be used on the design of die chamfer in order to minimize thickness directional die roll size of fine blanking parts
본 연구는 파인 블랭킹(fine blanking) 프레스로부터 기능면으로 사용되는 100% 매끄러운 전단면을 얻는 파인 블랭킹 공정에서 다이 롤(die roll) 크기를 최소화하기 위한 목적으로 실험을 통해 다이 챔퍼(die chamfer) 형상에 따라 성형되는 제품의 다이 롤 크기 변화를 검토한 것이다. 다이 챔퍼가 다른 여러 가지 다이 편(die insert)을 제작하여 파인 블랭킹 실험을 실시한 후 다이 챔퍼 형상에 따른 다이 롤 크기를 측정 분석하여 두께 방향 다이 롤 크기의 경향을 파악하였다. 이 연구 결과는 파인 블랭킹 판재 성형에서 두께 방향 다이 롤 크기를 최소화하기 위한 다이챔퍼 설계에 유용하게 적용될 것으로 판단된다.