Acknowledgement
Supported by : 우석대학교
References
- McCord JM. A link between repercussion injury and inflammation. Oxygen derived radicals. Fed. Froc. 1987:46, 2402-6.
- Imlay JA, Linn S. DNA damage and oxygen radical toxicity. Science. 1989;240:1302-9.
- Aniya, Y, Naito A. Oxidative stress-induced activation of microsomal glutathinone S-transferase in isolated rat liver. Biochem Pharmacal. 1993;45(1):37-42. https://doi.org/10.1016/0006-2952(93)90374-6
- Halliwell B, Gutteridge JM. Role of free radicals and catalytic metal ions in human disease: an overview. Methods Enzymol. 1990;186:1-85.
- Halliwell B. Drug antioxidant effects. A basis for drugselection. Drugs. 1991;42:569-605. https://doi.org/10.2165/00003495-199142040-00003
- Kojda G, Harrison D. Interactions between NO and reactive oxy-gen species: pathophysiological importance in atherosclerosis, hypertension, diabetes and heart failure. Cardiovasc Res. 1999;43:562-71. https://doi.org/10.1016/S0008-6363(99)00169-8
- Shahidi F. Antioxidants in food and food antioxidants. Nahrund. 2000;44(3):158-63. https://doi.org/10.1002/1521-3803(20000501)44:3<158::AID-FOOD158>3.0.CO;2-L
- Lee HS. Dietary fiver intake of Korea. J Korea Soc. Food Sci. Nutr. 1997;25:540-8.
- 최원종. 백굴채에서 분리된 Alkloid 화합물의 동정 및 생리활성. 경상대학교.
- 윤상구. 견우자가 관절염 유발흰쥐의 소염 및 해열작용에 미치는 영향. 동국대학교.
- 백설, 최재혁, 고성훈. 감송향의 in vitro 항산화 및 항염증 효과. 동의생리병리학회지.2009;23(4):853-9.
- 최복동, 이양숙, 전호성, 주은영, 김남우. 메꽃잎 추출물의 함유성분과 생리활성에 관한 연구. 한국식품과학회지. 2010;42(2):250-5.
- 이인선, 임효권, 이승욱, 호장근에 의한 Helicobacter pylori의 생육저해. 한국식품과학회지. 2003;35(6):1182-7.
- 정현아, 노석선, 오민석. 호장근 추출물이 피부질환 및 피부미용에 미치는 영향. 한방재활의학과학회지. 2009;19(1):73-89.
- 채영복. 한국유용식물지원연구총람. 한국화학연구소. 1988:461.
- 鄭晋燮. 華民敎. 圖解鄕藥(生藥)大事典(植物編). 서울:永林社. 1990:843-4, 922-55.
- 全國中草藥匯編編寫組. 全國中草藥匯編(上). 北京:人民衛生出版社. 1983:45-6, 203, 620-1.
- 全國中草藥匯編編寫組. 全國中草藥匯編(下). 北京:人民衛生出版社. 1983:78-9, 183-4.
- 福建中醫 硏究所. 福建藥物志. 福州:福建科學技術出版社. 1983:271-4.
- 陳存人. 圖說漢方醫藥大辭典(1). 서울:東都文化史. 1984:102-5.
- 壯兆祥. 李寧漢. 香港中草藥(3). 香港:商務印書 館香港分占. 1987:138-9.
- Hatano T. Constituents of natural medicines with scavengin effects active oxygen species-tannins and related polyphenols. Nat Med. 1995;49:357-63.
- Fukuzawa K, Takaishi Y. Antioxidants. J Act oxyg Free Rad. 1990;1:55-60.