한국조리학회지 (Culinary science and hospitality research)
- 제17권4호
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- Pages.273-284
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- 2011
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- 2466-0752(pISSN)
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- 2466-1023(eISSN)
가열처리 방법에 따른 쑥의 정유 성분 및 함량 분석
Analyses of Essential Oil Components and Contents in Artemisia sp According to Heat Treatments
- 김충호 (영남이공대학 식음료조리계열)
- Kim, Choong-Ho (Division of Food, Beverage & Culinary Art, Yeungnam College of Science & Technology)
- 투고 : 2001.04.27
- 심사 : 2011.08.29
- 발행 : 2011.09.30
초록
수증기 증류법을 이용하여 약용 쑥으로부터 정유를 추출 하였다. 정유는 GC-MS를 이용하여 분석하였다. 가열처리 방법은 닦음에서 온도
The essential oil obtained by steam distillation from a medicinal plant of Artemisia princeps. The essential oil was analyzed by GC-MS. The heat treatments in roasted condition of temperatures were