A New Purple Sweetpotato Cultivar for Table Use 'Yeonjami'

식용 자색고구마 신품종 '연자미'

  • Lee, Joon-Seol (Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Ahn, Young-Sup (Dept. of Herbal Crop Research, National Institute of Horticultural & Herbal Science, RDA) ;
  • Chung, Mi-Nam (Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Kim, Hag-Sin (Dept. Rice and Winter Cereal Crop, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Jeong, Kwang-Ho (National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Bang, Jin-Ki (Foundation of AG. Tech. Commercialization & Transfer) ;
  • Song, Yeon-Sang (Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Shim, Hyeong-Kwon (Dept. Rice and Winter Cereal Crop, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Han, Seon-Kyeong (Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science, RDA) ;
  • Suh, Sae-Jung (Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science, RDA)
  • 이준설 (농촌진흥청 국립식량과학원 바이오에너지작물센터) ;
  • 안영섭 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
  • 정미남 (농촌진흥청 국립식량과학원 바이오에너지작물센터) ;
  • 김학신 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 정광호 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 방진기 (농업기술실용화재단) ;
  • 송연상 (농촌진흥청 국립식량과학원 바이오에너지작물센터) ;
  • 심형권 (농촌진흥청 국립식량과학원 벼맥류부) ;
  • 한선경 (농촌진흥청 국립식량과학원 바이오에너지작물센터) ;
  • 서세정 (농촌진흥청 국립식량과학원 바이오에너지작물센터)
  • Received : 2010.08.27
  • Published : 2010.12.31

Abstract

'Yeonjami' is a new sweetpotato variety developed for table use by Bioenergy Crop Research Center, National Institute of Crop Science (NICS), RDA in 2008. This variety was selected from the cross between 'Ayamurasakki' and 'Poly Cross' in 2000, and seedling and line selections were practiced from 2001 to 2003. Preliminary and advanced yield trials were carried out from 2004 to 2005. The regional yield trials were conducted at six locations from 2006 to 2008. 'Yeonjami' has cordate leaf, green vine and petiole, long elliptic storage root, purple skin and light purple flesh color of storage root. The average yield of storage root was 25.9 ton/ha in the regional yield trials, which was 15% higher than that of 'Sinjami' variety. Number of storage roots over 50 gram per plant was 2.9, and the average weight of one storage root was 153 gram. This variety was partly-resistant to Fusarium wilt and nematode. In addition, steamed 'Yeonjami' has higher polyphenol contents as 139.6 mg/100 g and higher biological activities as, which may improve the bioactivity in human.

'연자미'는 국립식량과학원 바이오에너지작물센터에서 2008년에 육성한 식용 자색고구마 신품종으로 주요 특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. 넝쿨길이는 284cm로 길며. 넝쿨색은 녹자색, 잎모양은 심장형, 잎색은 녹색을 띤다. 또한 잎뒷면의 엽맥색은 녹색으로 자색을 포함하지 않으며, 끝잎색은 녹색, 잎자루색은 녹색이다. 2. 괴근 모양은 장방추형으로 껍질색은 자색을 띤다. 육색은 대조품종 '신자미'가 농자색인데 비하여 자색이다. 상품성을 좌우하는 표피의 형태는 골파짐이 없이 메끄럽다. 3. 토양 병해충에 대한 저항성을 조사한 결과 대조품종인 '신자미'에 비하여 선충 및 덩굴쪼김병은 중강, 검은썩음병과 연부병도 중강을 나타낸다. 또한 저장 중 부패율은 4.2%로 저장성이 강하다. 4. 품질특성은 '신자미'에 비하여 식미가 우수하다. 육질은 중간질이며 당도가 15.3 $Brix^{\circ}$로 '신자미'보다 높다. 폴리페놀함량 및 항산화활성이 높아 기능성이 우수하다. 5. 수량은 조기재배의 경우 26.9 t/ha으로 '신자미'에 비하여 108%로 수량이 증수된다. 만기 및 적기재배는 25.9 t/ha으로 '신자미' 대비 115%로 수량이 높다.

Keywords

References

  1. 국립식량과학원. 2005. 시험연구보고서.
  2. 농촌진흥청. 1996. 표준영농교본-28 고구마재배.
  3. 농촌진흥청. 2008a. 하계작물 신품종개발공동연구 보고서.
  4. 농촌진흥청. 2008b. 농작물 직무육성 신품종 선정 심의자료.
  5. 농촌진흥청. 2008c. 하계작물 신품종개발 공동연구사업 과제수행계획서.
  6. Ahn YS, Jeong BC, Chung MN, Lee JS, Oh YH. 2002. A new purple-flesh and high anthocyanin sweetpotato variety, 'Sinjami'. Kor. J. Breed. Sci. 34(4):379-380.
  7. Jeong BC, Ahn YS, Chung MN, Lee JS, Jeong KB, Oh YB, Jeong DH, Cho SY, Min KS, Lee JS, Kim ES, Kim TG, Park SJ. 2000. A New purple colored sweetpotato (Ipomoea batatas (L.) Lam.) cultivar, 'Zami', for processing. Kor. J. Breed. Sci. 32(1):91-92.
  8. Lee JS, Jeong BC, Ahn YS, Chung MN, Kim HS. 2006. Color Stability according to Storage Period of Purple Sweetpotato Products. Kor. J. Crop Sci. 51:204-208.
  9. Rhim JW, Lee JW. 2002. Photostability of anthocyanin extracted from purple - fleshed sweet potato. Kor. J. food Sci and Technol. 34(2):346-349.
  10. Yoshimoto M, Okuno S, Yamaguchi M, Yamakawa O. 2001. Antimutagenicity of deacylated anthocyanins in purple-fleshed sweet potato. Biosci. Biotechnol. Biochem. 65: 1652-1655. https://doi.org/10.1271/bbb.65.1652