A New Rice Variety with Low Amylose, 'Manmibyeo'

중만생 저아밀로스 반찹쌀 품종 '만미(萬味)벼'

  • 송유천 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이종희 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이점식 (농촌진흥청) ;
  • 하운구 (농촌진흥청) ;
  • 박노봉 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 곽도연 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 정국현 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 오병근 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 여운상 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 강종래 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 이기환 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 장재기 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 남민희 (농촌진흥청 국립식량과학원) ;
  • 임상종 (농촌진흥청 국립농업과학원) ;
  • 권오경 (농촌진흥청 국립농업과학원) ;
  • 황흥구 (농촌진흥청 국립식량과학원)
  • Received : 2010.04.27
  • Published : 2010.06.30

Abstract

'Manmibyeo', a new japonica rice cultivar, is a mid-late maturing ecotype cultivar developed by the rice breeding team of Department of Functional Crop, NICS, RDA in 2002. This cultivar was originated from the cross between 'Milyang 95' and $F_1$ of the cross between 'Bukrukbanna' and 'Milyang 95' in 1990/1991 winter season. It was selected by pedigree breeding method until F6 generation, and a promising line, YR14545-9-2-3-4, was advanced and designated as 'Milyang 162' in 1996. The local adaptability test of 'Milyang 162' was carried out at seven locations during 3 years in 1997, 1998 and 2002. It has about 86cm culm length and is lodging tolerant. This cultivar is susceptible to bacterial blight ($K_1$, $K_2$, $K_3$) and stripe virus, and moderately resistant to leaf blast disease. Milled rice kernels of 'Manmibyeo' is translucent with low amylose content in endosperm, clear in chalkiness and good at eating quality in panel test. The yield potential of 'Manmibyeo' in milled rice was about 4.46 MT/ha at ordinary fertilizer level in local adaptability test. This cultivar would be adaptable to the southern plain of Korea.

'만미벼'는 작물과학원 영남농업연구소(현 국립식량과학원 기능성작물부)에서 2002년도에 육성한 중만생 저아밀로스 반찹쌀 품종으로 주요특성과 수량성을 요약하면 다음과 같다. 1. 출수기는 남부평야지의 보통기재배에서 8월 16일로 '동진벼' 보다 2일 빠른 중만생종이다. 2. 수당립수는 '동진벼' 보다 18개 많으나, 현미천립중은 19.9 g으로 '동진벼' 보다 가벼운 편이며 등숙비율이 약간 떨어진다. 3. 위조현상에 강하고 성숙기 엽노화가 느린 편이며 내냉성은 '동진벼' 보다 다소 약한 품종이다. 4. 잎도열병 밭못자리 검정 결과 중도저항성을 보였고 흰잎마름병과 바이러스병(줄무늬잎마름병, 오갈병, 검은줄오갈병)에는 강하지 못하며 주요 충해에 대한 저항성은 없다. 5. '동진벼' 보다 백미완전립율이 높고 심복백은 거의 없이 맑으며 아밀로스함량이 12.9%인 반찹쌀이다. 밥맛 관능검정 결과 더운 밥, 식은 밥, 보온 밥에서 추청벼 보다 식미가 양호하였고, 취반 시 쌀과 물의 중량비는 관행보다 물의 양을 줄인 1:1.0에서 식미가 가장 양호하였다. 6. 수량성은 남부평야지 및 남서해안지의 보통기 보비재배(5월 30일 이앙)에서 쌀 수량이 4.46 MT/ha로 '동진벼' 보다 14%, 이모작(6월 25일 이앙)에서 3.66 MT/ha로 15%, 만식재배(7월 1일 이앙)에서도 3.85 MT/ha로 20% 감수되었다.

Keywords

References

  1. 박래경, 조수연. 1990. 쌀품질의 고급화 육종현황과 금후전략. '90 수입개발대책 pp. 45:30-40.
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  4. 영남농업시험장. 1998. 시험연구보고서.
  5. 농촌진흥청. 1998. 하계작물 신품종 공동 연구 보고서.
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