Abstract
The present study was conducted to investigate growth performance and ascorbic acid contents of Allium victorialis var. platyphyllum, Ligularia fischeri, and L. stenocephala growing under four different light intensity regimes (full sun, and 64~73%, 35~42%, 9~16% of full sun). The leaf area and total biomass of Allium victorialis var. platyphyllum were highest in 35~42% of the full sun. However, the leaf area and total biomass were highest in 64~73% of the full sun in Ligularia fischeri, and L. stenocephala. The leaf thickness decreased with increasing shading in all three wild vegetables. The growth of root comparing to that of shoot decreased as shading increased, and as the result, the ratio of shoot biomass to root biomass increased. Ascorbic acid contents were higher in Allium victorialis var. platyphyllum than in Ligularia fischeri and L. stenocephala. Allium victorialis var. platyphyllum showed the highest contents of ascorbic acid in 35~42% of full sun. Whereas Ligularia fischeri and L. stenocephala showed the highest in 64~73% of full sun.
본 연구는 산마늘, 곰취, 곤달비를 대상으로 피음 수준을 전광 처리구(상대 투광율; 100%), 약피음 처리구 (상대 투광율; 64~73%), 보통피음 처리구(상대 투광율; 35~42%), 강피음 처리구(상대 투광율; 9~16%)의 4단계로 달리하여 이들의 생장 특성 및 ascorbic acid 함량을 조사 분석하였다. 산마늘의 엽면적과 총 물질생산량은 보통피음 처리구에서 가장 높았지만 곰취와 곤달비는 엽면적과 총 물질생산량이 약피음 처리구에서 가장 높았다. 또한 세 식물의 엽두께는 피음 수준이 증가할수록 감소하였으며 피음 수준이 증가할수록 지하부의 생장보다 지상부의 생장이 양호하여 T/R율은 증가하였다. ascorbic acid 함량은 산마늘이 곰취와 곤달비보다 많았으며, 산마늘은 보통피음 처리구에서, 곰취와 곤달비는 약피음 처리구에서 가장 많은 함량을 보였다.