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상호금융 고객만족 제고를 위한 전략방향:수협을 중심으로

A Startegy to Improve Customer Satisfaction in Mutuality Bank: Focus on Suhyup

  • Cho, Yong-Jun (National Federation of Fisheries Cooperatives Fisheries Economic Institute) ;
  • Park, Chun-Gun (Department of Mathematics, Kyonggi University)
  • 투고 : 20100600
  • 심사 : 20100900
  • 발행 : 2010.10.31

초록

최근 소매금융시장에 제1금융권의 진출로 인해 그동안 제2금융업의 주된 영역이었던 서민층과 개인고객 중심의 소매금융시장에서도 경쟁이 가속화되고 있는 실정이다. 이러한 상황에서 생존을 위해 가장 핵심적인 요소는 고객만족을 통해 고객의 이탈을 방지하고 우수고객을 유치하는 것이라 할 수 있다. 따라서 고객만족경영이 가장 핵심적 생존전략으로 대두되고 있다. 본 연구는 이러한 상황에서 수협 상호금융업을 중심으로 서민층 중심의 소매금융업에서의 고객만족 요소가 무엇인지 확인하고, 조사를 통해 고객만족도, 충성도, NPS(NPS)를 산출한다. 이를 바탕으로 CS Portfolio분석을 통해 고객만족 제고를 위한 전략적 개선 요인을 도출하여 고객만족 경영을 위한 전략적 추진 방향을 제시하는 것을 목적으로 한다.

The public banking market (the main eld of the second banking sector) faces increased competition du to the expansion of the rst banking sector. In this situation, Customer Satisfaction Management(CSM is emerging as a core business factor to create continuous growth without competitive exclusion because it is possible to churn management and draw an advocate customer. In this pa- per, with Suhyup mutuality bank as a sample for research, I have looked for necessary Customer Satisfaction(CS) factors and deduced a Customer Satisfaction Index(CSI), Customer Loyalty and Net Promoter Score(NPS) of detail factors in CS through a survey. Based on these result, the strategic factors required to improve CS were found and strategic directions for CS were proposed through a CS portfolio analysis.

키워드

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