DOI QR코드

DOI QR Code

CSF Analysis centered on the Case Study of a Restaurant Franchise

외식산업 프랜차이즈 사례를 통한 송공요인 분석

  • Kim, Min-Sun (Department of Distribution Management, Hyupsung University)
  • Received : 2010.05.21
  • Accepted : 2010.06.18
  • Published : 2010.06.30

Abstract

The Korean restaurant franchise business is continuing to grow along with economic growth. Moreover, there are some Korean restaurant franchise enterprises that have managed to enter overseas markets as well, and which are unfolding a strategy for success by leveraging marketing activities that consider the tastes of the respective localities and their consumers' characteristics. This research conducted a comparative analysis of 'Nolbu'and 'Mister Pizza' both considered successful franchises, to identify the CSF(Critical Success factors) of the Korean restaurant franchise business. The results of the research demonstrate the critical success factors, including: efforts such as effective marketing; effort to return part their profits to the community; structured and scientific restaurant management; an effective logistics and distribution system and differentiation against other brands.

국내 외식산업 프랜차이즈는 경제성장의 추세에 맞추어 발전을 거듭해 오면서, 국내뿐 아니라 해외에도 진출을 하여 각 지역의 입맛, 습성 등을 고려한 다양한 마케팅을 통해 성공전략을 펼치고 있다. 본 연구는 성공적인 외식산업 프랜차이즈 업체로 꼽히고 있는 (주)놀부와 미스터피자를 비교 분석하여 국내 외식산업 프랜차이즈 시장의 성공요인을 알아보고자 하였다. 연구결과 특색있는 마케팅, 기업의 성과를 환원하기 위한 노력, 체계적이고 과학적인 가맹점 관리, 원활한 유통시스템과 물류센터, 타 브랜드로부터의 차별화 등의 성공요인이 도출되었다.

Keywords

References

  1. 강병오, "외식 프랜차이즈사업의 성공요인에 관한 연구," 중앙대 창업대학원 석사학위 논문, 2006.
  2. 김근종, "외식사업 프랜차이즈 사업의 성공요인에 관한 연구," The Korean Journal of Culinary Research, 제 15권 제 2호, 2009, pp. 219-230.
  3. 김석출, 전정아, "프랜차이즈 가맹점의 결정요인에 관한 연구: 베이커리를 중심으로," Journal of Food service Management Society of Korea, 제 11권 제 1호, 2008.
  4. 김원휴, "프랜차이즈 알고 창업하면 성공한다," 중앙경제평론사, 2003.
  5. 김익수, "중국 프랜차이즈 산업의 환경과 한국기업의 진입전략," 현대중국학회, 제 11권 제 1호, 2009, pp. 195-242.
  6. 김창욱, "외식산업 프랜차이즈 시스템에 있어 갈등이 결속관계에 미치는 영향," 세종대 경영전문대학원 석사학위논문, 2002.
  7. 문성규, "프랜차이즈업 성공요인에 관한 연구," 단국대 경영대학원 석사학위 논문, 2007.
  8. 산업자원부.한국프랜차이즈협회, "프랜차이즈 경영가이드 총서," 제 1권 제 11호, 2004, p. 82.
  9. 오세조, "실전 프랜차이즈 마케팅 전략," 중앙경제평론사, 2002.
  10. 이설매, "한국과 중국의 외식업 프랜차이즈에 관한 비교연구," 호서대 석사학위논문, 2006.
  11. 장재남, "프랜차이즈 본부창업시스템 개발론," (사) 한국프랜차이즈협회, 2004, pp. 21-35.
  12. 전의천, "BBQ의 경영성공요인과 중국 베이징시장 진출전략에 관한 연구," 산업경제연구소, 제 16권 제 2호, 2004.
  13. 조중연, 민춘기, 박영균, "34가지 성공브랜드 이야기," 비즈프레스, 2009, pp. 50-69.
  14. (사)한국프랜차이즈협회, "프랜차이즈 성공 사례 연구," 제 11호, 2004, pp. 326-327.