초록
넙치사료에 유자과실을 갈아서 0, 2.5, 5, 7.5% 첨가하여 3개월 간 사육한 후 사육효과 및 자체 항병력 증가 효과를 알아보았다. 유자를 첨가한 사료에서 성장의 유의적인 증가는 없었으나 7.5% 첨가 사료로 사육한 넙치는 2.5%~5% 첨가한 넙치 보다 체중 증가량이 적었다. 혈액학적인 조사 결과에서도 유자첨가로 인하여 넙치의 생리 상태에 부정적인 영향을 보이지는 않았으며 혈중 GOT 및 총콜레스테롤을 감소시키는 효과가 있어 건강도가 증진되는 것으로 나타났다. 혈청의 항세균 활성은 7.5% 시험구에서 높았으나, 라이소자임 활성은 실험구간 차이가 없었다. 어류병원세균의 인위감염에 대한 넙치의 질병저항성은 실험구 간에 차이가 없었으나 2.5% 유자 첨가구의 넙치에서 폐사가 지연되는 효과를 보였다. 그러므로 사료에 유자를 첨가하여 사육하는 것은 넙치의 어류생리학적 식품영양학적인 면에서 부정적인 영향은 없으나 유자첨가량을 2.5 %~5 % 사이로 하여 사육하는 것이 바람직할 것으로 판단되었다.
Effects of various concentration of yuzu Citrus junos Siebold ex Tanaka in the diets on growth, blood chemistry and disease resistance of olive flounder were determined. Fifteen hundred fish averaging 200~270g were fed on moist pellet containing yuzu at the concentrations of 0%(control), 2.5%, 5% and 7.5% for 3 months. After feeding trial, weight gain of fish fed 2.5% and 5.0% yuza diet was higher than those of fish fed 0% and 7.5% yuza diet but not significant(P>0.05). No differences in hematological and physiological indices of olive flounder were found among the experimental diets except for total cholesterol. Serum lysozyme activity was not significantly different among fish fed experimental diets but bactericidal activity of fish fed 7.5% yuza diet was significantly different from those of fish fed 0, 2.5 and 5% Yuza diets. Survival rates of fish fed 2.5% yuza diet at experimental infection with Edwardsiella tarda and Streptococcus sp. were higher than those of the other experimental groups but not significant. In conclusion, Dietary inclusion of 2.5~5% yuzu seems to have positive effects for fish health condition and disease resistance.