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Application of Ultrasonic Wave to the Squeezing Process From the Seeds

식물 씨앗의 착유과정에 있어서 초음파의 적용

  • Published : 2010.02.28

Abstract

To improve the limit of efficiency of squeezing oil in a conventional method, which seeds are compressed simply, the adoptability of the additional energy by the ultrasonic wave was investigated experimentally. As the results, using the ultrasonic vibration from the Langevin-type transducer, the efficiency was increased up to 25 %, whereas the conventional method has 15% efficiency. To investigate the additional pressure by the ultrasonic wave, the acoustic impedance of the sample and the vibration velocity of the transducer were measured. Although the amplitude of the ultrasonic is about 2.8 % of the compression pressure, the efficiency is increased a lot as mentioned above because the pressure is changed according to ultrasonic period.

본 연구에서는 식물의 씨로부터 착유하는 기존의 착유방법에 있어서 착유 효율의 한계를 개선하기 위하여 초음파를 이용한 부가 에너지의 적용 가능성을 실험적으로 확인 하였다.그 결과, 기존의 압착방식에 의한 착유 방식에 란주반형 트랜스듀서로부터 방사되는 초음파 진동에 의한 압력을 부가함으로써 기존의 단순압착 방식의 착유효율이 15 %인 경우 25 %로 증가하여 적지 않은 효율의 증가를 보였다. 초음파에 의한 부가 압력을 해석하기 위하여 착유시료의 음향임피던스 및 초음파 트랜스듀서의 전통속도를 측정하여 방사되는초음파의 음압진폭을 구한 결과 단순압착 정압의 약 2.8 %에 불과했으나 초음파 주기에 따른 양력의 변회는 착유효율증가에 매우 효율적임을 확인할 수 있었다.

Keywords

References

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